Безредици в Атина след митинг в подкрепа на българска синдикалистка

23.01.2009 | 09:16
по статията работи: Апостол Апостолов
Митингът премина под лозунга: "Костадина, не си сама!"
Безредици в Атина след митинг в подкрепа на българска синдикалистка
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци между крайнолеви групи и полицията край гръцкото министерство на труда в Атина последваха снощи протестното шествие след митинга, организиран в подкрепа на залятата с киселина българска синдикалистка в Атина Констадина Кунева и за премахване на черния пазар на труда в държавния и частния сектор в Гърция, съобщи Дарик радио.

Анархисти, включили се в редиците на шествието, започнаха да хвърлят камъни и коктейли "Молотов" срещу охраняващите министерството засилени полицейски части, които отговориха със сълзотворен газ и ръчни шокови гранати. Едно момиче беше ранено от хвърлен камък и бе откарано в болница. При оттеглянето си анархистите нанесоха щети на магазини и коли в съседния район Гази.

Митингът в Атина, в знак на подкрепа и солидарност с 44-годишната българка, която малко преди Коледа бе залята с киселина от неизвестни лица, се състоя пред сградата на Атинския университет в центъра на града и премина под лозунга: "Костадина, не си сама!".

Участниците призоваваха за откриване и наказване на физическите и морални извършители на покушението над българката, срещу нарушенията на трудовото законодателство - срещу практиките за работа без осигуровки и наемно работничество, и за равни права на всички трудещи се.

Начело на шествието до министерство на заетостта бяха майката на Кунева Елена Дечева и нейни колеги синдикалистки и работнички в сферата на чистотата.

Надписът на транспаранта в ръцете им гласеше: "Убийците на Костадина ще платят!".

В протестната акция масово участваха членове на извънпарламентарната левица, представители на различни низови синдикални организации, членове на младежката организация на партията Синаспизмос и други обществени и имигрантски организации.

По същото време протестна демонстрация се проведе и в центъра на Солун.

Костадинка Кунева, която е секретар на Съюза на чистачите и домашния персонал в област Атика, остава в интензивно отделение на болница в Атина със сериозни травми по лицето и тялото и увреждания на жизненоважни вътрешни органи. Тя вече загуби зрението на едното око.Предполага се, че причините за покушението над българската имигрантка са свързани с активната й синдикална дейност в защита на правата на работещите в сферата на чистотата. В подкрепа на Кунева от 10.00 до 12.00 часа ще бъде спряно движението на атинската градска железница.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...