Студенти, майки и фермери - рамо до рамо на протест в края на януари

21.01.2009 | 12:12
по статията работи: Апостол Апостолов
Протестиращите настояват за оставка на министъра на вътрешните работи Михаил Миков
Студенти, майки и фермери - рамо до рамо на протест в края на януари

Обединените студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации и движения организират обединен граждански протест под надслов „Докога ще мълчим, народе!”, съобщиха от коалицията "За да остане природа".

Протестът има четири искания:
  • Незабавна оставка на министъра на вътрешните работи Михаил Миков за нарушаване на закона и непрофесионализъм, довели до безредиците на 14 януари и до смъртта на арестуван протестиращ;
  • Мерки по неотложните искания на протестиращите студентски, природозащитни, майчински и земеделски организации;
  • Приемане на законодателни изменения за повишаване на гражданското участие в управлението - намаляване на праговете и пречките пред инициирането на местни и национални референдуми с подписка на граждани; снижаване на прага на избирателната активност, над който резултатите от референдума се считат за легитимни; задължително участие на организации с нестопанска цел в обществена полза при вземането на решения от административните органи.
  • Избирателна система, стимулираща повишена избирателна активност. Предлага се въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система – преференциална листа без пречки за получилия повече гласове кандидат да премине на по-предно място в листата.
Изпълнението на исканията ще се отчете на обединен митинг на пл.„Народно събрание” на 28 януари 2009 г., сряда, от 15:00 ч. При отказ от диалог и нерешаване на поставените проблеми си запазваме правото да призовем към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка, предупреждават организаторите.

Водещ на протестния митинг ще бъде Димитър Туджаров-Шкумбата. Участие ще вземат Васко Кръпката, Дичо, Васил Найденов, Ваня Костова, Гуна Иванова, „Замунда Банана Бенд”, „Ритъм Бойс” и други изпълнители, както и група жонгльори и акробати.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...