Кюстендил пуска безплатен транспорт

20.01.2009 | 09:33
по статията работи:
Цялата инвестиция с безплатния градски транспорт ще струва на общината тази година около 300 000 лв.
Кюстендил пуска безплатен транспорт


Кюстендил отново ще се сдобие с градски транспорт, но автобусите ще возят без пари. Новината съобщи вчера кметът на града Петър Паунов. Плановете му са проектът да стартира през май. Това е точно преди провеждането двата важни  избора в годината, но Паунов твърди, че няма никаква политическа цел, защото няма да се кандидатира за никакви постове.

В момента Кюстендил няма общински градски транспорт, а само частни маршрутни линии и това ни лишава от държавна субсидия, обясни кметът. Държавата отпуска средства по две линии - за икономически нерентабилен транспорт и за пътуване на уязвими групи. За междуселските линии субсидията е 25 000 лв., а за градските Паунов се надява да получи поне 20 000 лв. Освен това така Кюстендил може да кандидатства и по европрограми.

Цялата инвестиция с безплатния градски транспорт ще струва на общината тази година около 300 000 лв. Половината от тях са за закупуване на три нови автобуса, а другата половина е за заплати и осигуровки на шофьорите и гориво, пише в. "Сега". Следващата година ще са ни нужни само 150 000 лв., твърди кметът. Според него начинанието си струва, защото годишно общината дава около 50 000 лв. за намаление на карти на пенсионерите. По-добре да дам три пъти повече пари и да реша проблема за всички граждани на града, твърди Паунов.

Намерението е в пиковите часове, когато хората отиват на работа или се връщат, да има автобуси на 15-20 минути. Те ще правят кръг между крайните точки на града, минавайки през гарата и пазара.

Предвижда се дори безплатен автобус към крайния квартал "Могилата", към който градът се разраства. Ако автобусите са претъпкани и интересът към градския транспорт е голям, ще купим още автобуси, твърди Паунов. По този начин той се надява да реши и проблемите с паркирането.

"Накупиха се много автомобили, всяко семейство има по 2-3 и вече няма къде да ги паркират, а в центъра на града паркингът става само платен", мотивира се Паунов. Целта му била гражданите на Кюстендил да могат да заделят повече пари да си сменят дограмата и да си плащат тока, вместо да харчат за бензин.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...