Русия и Украйна се разбраха за газа

18.01.2009 | 15:04
по статията работи: Петър Чернев
"Синьото" гориво тръгва до няколко дни. От 2010 г. Украйна ще получава газ на европейски цени
Русия и Украйна се разбраха за газа


Украйна обещава да поднови транзита на руски газ към Европа в най-скоро време, след като се споразумяхме за цените. Това заяви пред журналисти руският премиер Владимир Путин след близо 5-часови преговори с украинската си колежка Юлия Тимошенко в Москва. По нейните думи всички формалности трябва да отпаднат в понеделник.

Обявените параметри изглеждат доста тежки за украинската страна - поскъпване на газа с почти 150%. Плюс това те тепърва трябва да бъдат одобрени от президента на Украйна Виктор Юшченко, който е в остра политическа борба с Тимошенко.

Премиерът на Украйна заяви по време на пресконференцията, че двамата на шефовете на "Газпром" и "Нафтогаз Украины" е било възложено да оформят съответните документи. Веднага след подписването им ще бъдат възстановени всички доставки, което трябва да се случи в понеделник 19 януари, каза Тимошенко. Изпълнителните директори на двете газови компании са част от официалните делегации и се включиха във финалната част от преговорите, когато двустранната среща "Путин-Тимошенко" премина към разширен формат, информира Дневник.bg.

Разплитането на спора е станало възможно с договорка, че Русия и Украйна минават към европейска формула за образуване на цените в газовата търговия. "През 2009г. на украинската страна ще бъде предоставена 20% отстъпка за руски природен газ при запазване на таксата за пренос през Украйна на нивата от 2008г.", каза Путин.

Според агенция РИА Новости става дума за цена за Украйна от около 380 долара на хиляда куб. м. при положение, че до края на 2008г. украинците купуваха руски газ на цена малко под 180 долара. Агенцията припомня, че съседите на Украйна плащат по около 470 долара за хиляда куб. м и като се приспаднат от тях близо 100 долара (въпросните 20% отстъпка) се получава цената, която би трябвало да бъде обявена официално в следващите часове.

Според Путин двамата с Тимошенко са се договорили също също, че от 1 януари 2010г. Украйна ще премине на европейска формула за ценообразуване и на европейски цени за пренос на "синьо" гориво. Малко по-рано вечерта президентът Дмитрий Медведев заяви, че цената на руския газ към края на 2009г. може да падне 2-2.5 пъти и това е допълнителен аргумент Украйна да премине към европейско ценообразуване.

Той потвърди още веднъж, че Русия е готова да доставя газ в Украйна без посредници (както настоява Киев), "особено такива, които предизвикват голямо съмнение в украинската общественост, пък и не само там". Регистрираният в Цуг, Швейцария, ексклузивен посредник RosUkrEnergo е наполовина собственост на "Газпром" и наполовина на двамата украински олигарси Дмитро Фирташ и Иван Фурсин.

Медведев извади и поредната руска идея как да се реши спорът кой да плати т.нар. "технически газ", необходим за работата на газопреносната система на Украйна. Според него това може да стане с почти равносилен на държавна гаранция блокиран депозит (според руски медии става дума за около 1 млрд. долара) в първокласна европейска банка и частично покритие от украинската страна.

Теглене от въпросната сума, чиито размер не се споменава официално, ще е възможно в случай, че има потвърдени от международни наблюдатели доказателства за украински кражби на газ. Схемата щяла да действа до подписването на договор за доставки на руски газ за украинските клиенти, какъвто няколко часа по-късно се разбра, че може да има още в понеделник.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...