Украйна ще ни доставя газ от собствени резерви

10.01.2009 | 13:47
по статията работи: Лили Бончева
58 млн. лв. са загубили българските предприятия заради газовата криза. "Само ние се справихме, София и Атина се провалиха", заяви Белград
Украйна ще ни доставя газ от собствени резерви

Президентът Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на разговора между двамата президенти, Виктор Юшченко изрази готовност Украйна да предоставя на България 1,5 - 2,5 млн. куб. м. газ дневно от своите газови запаси. Виктор Юшченко е разпоредил на „Нафтогаз” да влязат във връзка с „Булгаргаз” за уточняване на техническите параметри на доставката.

Двамата президенти се договориха да положат усилия за осигуряване на транзита по трасето от Украйна до България.

Президентът Първанов благодари за направеното предложение в този критичен за българската икономика и народ момент. Той посочи, че компетентните български институции незабавно ще започнат работа за осъществяване на газови доставки от Украйна.

Българският президент настоя за бързо и цялостно решение на въпроса за доставките на руски газ през Украйна за европейските потребители.

"3000 на брой са контролираните български предприятия, които са заявили, че поради липсата на природен гад ежедневните им загуби са 13 млн лева, а от началото на кризата - общо 58 млн лева". Това заяви министърът на икономиката и енергетика Петър Димитров, цитиран от БГНЕС.

Димитров обясни още, че това са само преките загуби и тепърва юридически екипи на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще работят по въпроса България да бъде обезщетена за загубите.

Той обясни още, че от юридическа гледна точка не е толкова лесно да се установи пред кого и как България да предяви претенциите си. Причината за това  , че някои от доставчиците на газ са български фирми, едната регистрирана в България, а другата регистрирана в Швейцария, като по този начин страната ни не купува газ от "Газпром" директно. По думите на министъра посредниците, които снабдяват с газ България, дори не са регистрпирани в Русия и именно това затруднява страната ни да предяви исканията си.

Сърбия е единствената държава от региона, която успя да си подсигури необходимото количество газ.
Нещо повече, страната ни дори и помогна с доставка на газ на съседна Босна и Херцеговина. Това каза в коментар за газовата криза директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович

Баятович уточни, че в страната влизат непрекъснато необходимите 4.7 млн кубически метра газ от Унгария и Германия. Според него това количество и запасите в страната ще подсигурят необходимото количество газ за топлофикациите в републиката, които не могат да работят на мазут.

"За съжаление Сърбия е единствената държава от региона, която гарантира енергийната стабилност и подаването на топлоенергия за най-застрашените потребители. Подобно нещо не успяха да направят нито България, нито Гърция... това ясно говори за авторитета и капацитета на правителството", каза още Баятович пред сръбската държавна телевизия.

Той подчерта, че в републиката има достатъчно газ за гарантиране на работата на топлофикационните дружества и призова потребителите да проверяват газопреносната система, защото когато тя остава известно време без газ, може да се стигне до инциденти - в повечето случаи пожари. "Газопроводите в страната са пълни на 80 до 100 на сто от капацитета им", добави още директорът на "Сърбиягаз". Той уточни още, че всички потребители на парно в сръбската столица ще имат горещи радиатори.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...