Прекратени са доставките на газ към България

06.01.2009 | 09:17
по статията работи: Петър Чернев
Прекратени са доставките и към Гърция, Турция и Македония. За момента не се очаква намаляване на топлоподаването за потребителите
Прекратени са доставките на газ към България

От 3:30 ч. тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров, от 7:00 часа тази сутрин беше свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Съветът назначи кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Количествата природен газ, с които "Булгаргаз" ЕАД разполага в момента, са в размер на 4 - 4.5 млн.куб.м дневно. Те са крайно недостатъчни за удовлетворяване всички потребности в страната, информира газовият доставчик.

В тази връзка изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов коментира тази сутрин по време на пресконференция, че причините за спирането на доставките за България не са установени и не се знае кога ще бъдат възстановени.

По препоръка на МИЕ от 7:00 часа тази сутрин топлофикационните дружества в страната започват подготовка за преминаване от природен газ към алтернативни източници. Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с непрекъсваем производствен цикъл.

МИЕ апелира към всички потребители на природен газ в страната да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни източници.

Кризисният щаб работи непрекъснато,

търсят се решения за конкретните обекти, уточняват се обектите, за които спирането на газа може да бъде критично. Увеличено е подаването на газ от Чирен. Това газохранилище може да издържи около месец на тези количества. Колкото повече се черпи от там, толкова повече ще пада налягането. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той изрази надежда, че проблемът ще бъде разрешен скоро.

Енергийният министър заяви, че „Лукойл” са се отзовали и вече преминават на алтернативно гориво,

за да падне потреблението на газ и поемат ангажимент да произвеждат мазут, за да може топлофикациите да минат на мазут.

„Тръгва процедурата за зареждане на топлофикациите с необходимия мазут”, допълни Димитров. Той заяви, че в момента се правят опити за директни контакти с правителствата на Русия и Украйна.

По вина на Украйна европейските потребители са получили 60 милиона кубични метра газ по-малко през периода от 10:00 ч. на 4 януари до 10:00 ч. на 5 януари.

Това заявява говорителят на руския газов гигант "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран по РИА "Новости" от вестник "Московский комсомолец". Украйна продължава да източва без разрешение руския газ, изнасян от "Газпром" за Европа, констатира представителят на компанията.

Според него през споменатите 24 часа руският концерн е подал в газопреносната мрежа на Украйна 303 милиона кубични метра газ, а на "изхода" са подадени само 268 милиона кубика.

35 милиона кубика газ изчезнаха в Украйна като в "черна дупка". Ако добавим към тези обеми 25-те милиона кубика, неподадени от Украйна на компанията "РосУкрЕнерго", общият недостиг е 60 милиона кубика, поясни Куприянов, цитиран в "Московский комсомолец" и Дарик радио.

Късно снощи руският премиер Владимир Путин нареди на "Газпром" да намали рязко доставките, съобщи AFP. Говорител на украинската компания "Нафтогаз" обясни, че количеството газ, които преминават през тръбопроводите е 92 млн. куб. метра, спрямо 221 млн. в предишни дни. "Това означава, че проблемите за европейските потребители тепърва започват", коментира още той.

За момента не се очаква намаляване на топлоподаването за потребителите.

Надяваме се те да не усетят намаляване на температурите. Това заяви пред БНР Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Терзийски съобщи още, че времето за преминаването на топлофикационните дружества към използването на мазут вместо газ е около 3 денонощия.

Обезпечават се и доставки за количествата мазут, които са необходими за работата на инсталациите. Има опасност от производствени авари при смяната на използваното гориво.

Всички в страната разбраха, че има проблеми с подаването на газ. Длъжни сме да бъдем в състояние за заменим горивото, когато има проблеми с него, допълни Терзийски, цитиран от БГНЕС.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...