БСК: 2008 беше по-скоро успешна година за бизнеса

15.12.2008 | 16:05
по статията работи: Петър Чернев
57% о работодателите планират увеличаване на заплатите догодина. Според Камарата съкращенията ще засегнат нискоквалифицирания персонал
БСК: 2008 беше по-скоро успешна година за бизнеса

Българският бизнес оценява 2008 като по-скоро успешна година. Това показват представените днес в сградата на Българската стопанска камара (БСК) данни от анкетата „2008 г. през погледа на бизнеса”. За отбелязване е, че този показател бележи стабилно отстъпление в сравнение с миналата година – 73% срещу 54% сега. За сметка на това сериозно увеличение се наблюдава в процента на мениджърите, оценили годината като неуспешна – 33% срещу 10% през миналата година

Липсата на работна ръка, нелоялната конкуренция и корупцията остават основни проблеми пред бизнеса. По-детайлна справка на проблема с работна ръка показва, че 40% от анкетираните са посочили, че имат нужда от тесни специалисти, 26% от изпълнителски състав, а 20% - от ръководен персонал.

В тази връзка председателят на БСК Божидар Данев обясни, че предвижданите съкращения ще засегнат само слабоквалифицираните и неквалифицираните работници. За квалифицираните са предвидени материални поощрения под формата на увеличение на заплата с между 10 и 20%. Тази стъпка ще бъде предприета от повече от половината работодатели.

Данев обясни още, че вследствие на икономическата криза се очаква около май догодина у нас да пристигнат голям брой нискоквалифицирани работници.

По-голямата част от бизнеса – 62%, очаква задълбочаване на кризата. Като основна мярка в борбата срещу нея 38% от анкетираните са посочили преразглеждане на инвестиционната си програма. Други популярни мерки са намаляването на работните места – 18%, и преориентирането към други дейности и пазари – 16%.

Междуфирмената задлъжнялост остава основен проблем, стана ясно още от данните в анкетата на Стопанската камара. 72% от фирмите имат просрочени несъбрани вземания. Най-голям процент от тях са за период от 1 до 6 месеца – 57%. Председателят на БСК Божидар Данев прогнозира, че задлъжнялостта ще започне да играе все по-голямо влияние върху развитието на икономиката, тъй като кредитори на тези задължения са предимно държавни структури.

По време на днешната пресконференция за пореден път Стопанската камара изрази несъгласие с начина, по който се определя размерът на такса „смет”. Според Данев фактът, че таксата се определя въз основа на данъчната оценка на имота, води до неуспехите на всички програми за разделно събиране на отпадъци. Той добави, че докато не бъдат приети радикални промени в Закона за местните данъци и такси, страната ще продължи да тъне в боклуци.

На най-голямо одобрение сред институциите се радват президентът (45%), общинската администрация (37%) и данъчната администрация (34%). От тези три институции най-голям растеж бележи одобрението на общинската администрация (22% през 2007 г. срещу 37% през 2008%), показват още данните на БСК.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...