ЕК с антикризисен план за 200 млрд. евро

26.11.2008 | 15:08
по статията работи: econ.bg
Средствата са равни на 1.5% от БВП на Европа и са със 70 млрд. евро повече, отколкото оповести първоначално председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу
ЕК с антикризисен план за 200 млрд. евро

В опита си да спаси Европа от рецесия Европейската комисия предложи пакет за стимулиране на икономиката на Стария континент с 200 млрд. евро.

Средствата са равни на 1.5% от БВП на Европа и са със 70 млрд. евро повече, отколкото оповести първоначално председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. От тези 1.5%, 170 млрд. евро т.е. 1.2% ще бъдат събрани от всички страни-членки, а останалите ще дойдат от бюджета на ЕС, съобщи източник от Брюксел, пожелал анонимност.

Планът ще ускори изпълнението на реформите, чието изпълнение започна съгласно Лисабонската стратегия. Това включва и ускорено изплащане на 6.3 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС. Освен това за да подобри вътрешната енергийна и интернет разпределителна мрежа, ЕК ще отдели допълнителни 5 млрд. евро за развитие на енергийни и интернет проекти през периода 2009-2010 година с дългосрочна цел екологично чиста икономика, а Европейската инвестиционна банка ще увеличи годишните си инвестиции в ЕС с 15 млрд. евро през следващата година и с подобна сума през 2010 година.

При все че на правителствата се дава по-голяма свобода по въпроса с бюджетната дисциплина, те ще трябва да се върнат към намаляването на бюджетните си дефицити най-късно от 2011 година. Страните-членки ще трябва да обърнат повече внимание на социално слабите, да се осигурят обезщетения за безработни за по-дълго време и да се инвестира повече в малкия и среден бизнес.

Предложенията на ЕК ще се обсъдят по време на срещата на високо ниво на ЕС на 11 декември.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...