Бизнесът и научните среди одобряват "Визия 2013", но считат, че трябва да се доизпипа

01.08.2008 | 19:45
по статията работи: econ.bg
Предложената наскоро от МИЕ стратегия за експортна политика на България за периода 2008–2013 г. среща одобрението на бизнеса и научните среди у нас, с уговорката, че е необходимо някои елементи от нея да се доизпипат, прецизират и доуточнят
Бизнесът и научните среди одобряват "Визия 2013", но считат, че трябва да се доизпипа
 
Предложената наскоро от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) стратегия за експортна политика на България за периода 2008 – 2013 г. среща одобрението на бизнеса и научните среди у нас, с уговорката, че е необходимо някои елементи от нея да се доизпипат, прецизират и доуточнят. Това е впечатлението, което се налага след провела се днес дискусия по документа.

След като в понеделник експортната стратегия официално беше представена пред медиите (подробности вижте тук), днес заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев я обсъди с представители на Съвета за икономически растеж, научните среди, големите организации на бизнеса, икономисти, депутати.

Прилагането на експортната политика предполага началото на процеси, които ще доведат до промени в тенденциите по търговския баланс на България в средносрочен план.

Стратегията, наречена "Визия 2013", се основава на мерки, разпределени в три основни стълба:
  • селективна подкрепа на инвестициите в перспективни и експортно-ориентирани отрасли /инвестиции "второ поколение"/;
  • подобряване на бизнес-средата;
  • проактивна експортна политика.
Дискусията премина в спокоен тон, като представителите на различни заинтересовани групи оцениха съдържанието на доклада. Беше отчетена нуждата от събирането на повече гледни точки и компетентни мнения за подобряването на съставената експортната политика на България.

"Ситуацията с експортния дефицит е лоша. Тази стратегия има за цел да повиши експортния потенциал на страната", каза
зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Той добави още, че дефицитът по текущата сметка е пряко свързан с търговския дефицит, който предизвиква около 90% от стойността му.

В стратегията се акцентира върху политиката за развитие на висококачествени производства. България сериозно отстъпва както в политиката си по иновациите, така и в цялостната си външнотърговска политика. За разлика от Румъния и Турция, които вече отдавна са разработили свои стратегии, България не само още дискутира параметрите по своята, но и предстои процеса на прилагането й, допълни той.

Явор Куюмджиев сподели, че изпълнението на стратегията трябва да започне до 6 месеца. Според представители на бизнеса обаче, ако документът влезе в сила в сегашния си вид, без да бъде редактиран, има голяма опасност да остане само "на хартия", с пожелателен характер и без възможност да бъде приложен на практика.

По време на дискусията беше засегнат проблемът с външните инвестиции и тяхната насоченост. България е атрактивна за чуждестранни инвеститори предимно в недвижимата собственост и търговията на дребно. Това са сектори, които не дават висока добавена стойност за икономиката на страната. Фокусът трябва да падне както върху привличането на по-голям брой чуждестранни инвеститори, така и върху преориентирането на тяхната насоченост.

За да има сериозна експортна политика, България има нужда от силно и висококачествено производство. За да се осъществи това, е нужно привличането както на големите световни играчи, така и на по-малки и мобилни компании, които да пренесат ноу-хау в България. Един от основните проблеми е този с дефицита на качествени специалисти. Липсват и достатъчно занаятчийски училища и гимназии. Или както немците казват: "За да произведеш Мерцедес, трябва да имаш занаятчии, а не инженери" - констатираха участниците в дискусията.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира доклада на Явор Куюмджиев по следния начин: "България е на второ място в света по износ на мед, а внасяме готова продукция, съдържаща медни компоненти". Той коментира, че положението никак не е розово, и че "структурата на българския износ всъщност се влошава".

Относно заложената в стратегията идея за създаването на БУЛТрейд - звено, което да консултира и съдейства на чуждестранния бизнес, Данев заяви, че "воденето за ръчичка на всеки чуждестранен инвеститор е показател, че системата ни не работи". Това е ясен белег, че липсва добре работеща вътрешна система и политика по външната търговия.

Доц. Димитър Хаджиниколов от Съюза на икономистите в България обърна внимание на друга идея в стратегията - за развитие и инвестиции в повече технологични паркове и бизнес инкубатори. Според него това са добри лостове за развитие на бизнеса и иновациите.

По време на дискусията беше обсъден и въпросът доколко правителството трябва да осъществява експортната политика. В някои западни страни частният бизнес тласка инвестициите в определени отрасли с експортна насоченост. В България 92% от икономиката е частна. В Япония например, държавата осъществява цялата експортна политика, а в Швеция тя е 100% подчинена на частната инициатива. Участниците в дискусията днес бяха на мнение, че и двата модела явно работят, но взимането на решение за политиката на страната е от съществено значение.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...