Представиха 5 проекта за ремонт на жп гара Пловдив

07.07.2008 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Проектът на пловдивска фирма "Арконт- А Пловдив" спечели конкурс за ремонт на гарата
Представиха 5 проекта за ремонт на жп гара Пловдив

Специална комисия, с председател арх. Албена Халджиева, представи в Пловдив петте проекта, които участват в конкурса за реконструкция и модернизация на жп гара Пловдив. Това стана в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, генералния директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура“ Антон Гинов, депутати и архитекти.

Най-много точки 80.7, от 100 възможни, на първо място беше класиран проектът на „Арконт- А Пловдив“, който получи и голямата награда от 25 хил.лв. На 2-ро място с награда 15 х. лв. е класиран проекта на арх. Веселин Данчев от София. Трето място и 10 хил. лв. взе проекта на арх. Александър Шинилов.

Следваща стъпка е извършване на техническа оценка на проектите и проучване на възможностите за тяхната реализация. Ще бъде извършена и инвестиционна оценка. Предстои уточняване на собствеността на имотите и изготвяне на Подробен устройствен план от страна на община Пловдив. Това е третият конкурс, който се организира за модернизация и реконструкция на Централна жп гара Пловдив. Досега са закупени 11 комплекта документи.

Основните изисквания към проектантите е новия модерен жп комплекс да включва и старата сграда, предаде БГНЕС. Новата сграда трябва да е с енергийна ефективност и с пълно обвързване, с всички видове транспорт на Пловдив, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Централна жп гара Пловдив е строена през 1873 г., а през 1912 г. е извършено голямо разширение и модернизация. Министър Мутафчиев обясни още, че целта на подопечното му министерство е цялостна модернизация на всички видове транспорт в страната. Приоритет ще имат големите гари, като тези в София и Пловдив, Варна и Бургас.

Летищата също са обект на бъдеща модернизация, каза министърът. Целта е да се подобри инфраструктурата към тях, за да бъдат те като европейските.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...