Цветанов: Ще има уволнения за спрените пари по САПАРД

30.06.2008 | 13:26
по статията работи: Апостол Апостолов
На конференция в Пловдив представиха начините за подпомагане на проекти за развитие на туризма в селските райони
Цветанов: Ще има уволнения за спрените пари по САПАРД

"Виновните за спряното финансиране по двете мерки на програма САПАРД ще бъдат уволнени", каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Става дума за служители на Фонд "Земеделие" ,които са допуснали оферти за финансиране, без да отговарят на изискванията, поясни той. Министърът започва обиколка в регионалните служби на Фонд "Земеделие", за да провери годността на служителите да се справят със задачите си.

Според Цветанов изпълнителният директор на фонда Димитър Тадаръков не носи отговорност за случилото се, тъй като нарушенията са отпреди 5-6 години.

Припомняме ви, че миналата семица в писмо, адресирано до Министерството на земеделието и храните, генералният директор на Генерална дирекция "Земеделие" в Европейската комисия Жан – Люк де Марти призова българската страна да се въздържа от плащане по мярка "Развитие и диверсификация на икономическите дейности" и мярка "Инвестиции в селското стопанство".

Валери Цветанов не се ангажира с конкретни прогнози и срокове за евентуалната отмяна на санкциите . Той заяви още, че ще инициира нормативни промени, които точно да регулират условията за кандидатстване по програмите на Европейския съюз.

Министърът не можа да отговори на въпроса по какъв начин ще бъдат компенсирани земеделските производители, парите по чиито проекти са замразени от Европейската комисия. Цветанов също така призна, че служителите от Разплащателната агенция не работят достатъчно компетентно и говорят на неразбираем чиновнически език, който пречи на фермерите да получат точна и навременна информация за парите, отпускани от Европейския съюз, предаде Емил Кацаров, кореспондент на "М Сат" в Пловдив.

Министърът е съставил комисия, която утре заминава за Брюксел, за да се запознае на място с критиките по изпълнението на мерките по САПАРД, предаде радио Пловдив.

"Пари има много-толкова, че едва ли можем да ги усвоим", каза Цветанов за средствата на България в Програмата за развитие на селските райони.

30% от средствата, договорени за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, са планирали за подобряване възможностите за заетост извън земеделието, подобряване на достъпа до услуги и качество на живот в селските райони. Общата сума за подпомагане на тези дейности е близо 1 милиард евро, каза Валери Цветанов по време на откриването на национална конференция на тема: "Пари за земеделие и туризъм". Той подчертая, че по никакъв начин не бива да се прави връзка между спирането на двете мерки от предприсъединителната програма САПАРД и прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007 -2013 г. Цветанов посочи, че е предприел всички възможни и адекватни действия за да стартират отново мерките и да бъдат реализирани проектите по програмата, съобщиха от Минитерството  на земеделието и храните.

"Това е нелеко изпитание не само за мен като министър на земеделието и храните, но и за България, която вече година и половина е пълноправен член на Европейския съюз", каза още министър Цветанов.

Една от основните приоритетни оси на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. е ос 3 “Качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика”. Основна цел на мерките по тази ос е подобряване качеството на живот и разнообразяване на възможностите за заетост в селските райони.

Създаването на нови възможности за заетост в селските райони ще бъде подкрепяно чрез съвкупност от мерки, насочени към разнообразяване на икономиката в селските райони, посочи министър Цветанов.

Развитието на туристическите дейности се явява една от тези възможности за разнообразяване. Подкрепа ще се оказва, както на земеделските стопани за развиване на нови дейности извън земеделието, така и на микропредприятия от селските райони.

Три са мерките от програмата, по които са предвидени възможности за финансиране на проекти за развитие на туризма в селските райони на страната. Това са Разнообразяване към неземеделски дейности, където кандидати могат да бъдат само регистрирани земеделски производители и с реална дейност в сектора през последната година, подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия за живеещите и извършващи дейност в селските райони и насърчаване на туристическите дейности за 103 общини с население под 10 хиляди жители.

Зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев представи презентация за възможностите за подпомагане на проекти за развитие на туризма в селските райони по Ос 3 от Програмата.
231 селски общини в България могат да кандидатстват по мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, а общо 103 селски общини отговарят на условията за кандидатстване по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, каза още Димитър Пейчев.

Председателят на Националната винаро-лозарска камара Пламен Моллов съобщи, че от 14 юли 2008г. в гр. Ямбол стартира кампания от семинари на тема: „Селска академия за земеделски проекти”. Първият етап от тях ще се проведе в градовете Ямбол, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив и Видин.

Националната конференцията бе организирана от Националния борд по туризъм и Националното сдружение на общините в Република България. Снимка : "М Сат"

Информацията е актуализирана към 17.00 часа
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...