Държавата и "Дънди" правят съвместна компания за добив на злато в Челопеч

26.06.2008 | 18:34
по статията работи: Лили Бончева
Увеличава се размерът на концесионното възнаграждение
Държавата и "Дънди" правят съвместна компания за добив на злато в Челопеч

Министерският съвет и канадската фирма "Дънди Прешъс Метълс" Инк, която е концесионер на златно-медната мина в Челопеч, ще подпишат Меморандум за разбирателство, който определя принципите на партньорство при добива на злато и медни руди от находище Челопеч. Утвърденият документ предвижда между страната и канадската компания да бъде учредено ново акционерно дружество за експлоатация на инсталацията за производство на метали, съобщава правителствената информационна служба.

Страната ни ще притежава 25 на сто от акциите, а 75% ще са за "Дънди".

Инвестицията, необходима за изграждането на новата инсталация, е около 155-160 млн. долара и тя ще бъде осигурена от канадската компания. Анализите сочат, че инсталацията ще бъде рентабилна още през първите години от експлоатацията й.

Всички приходи за държавата от работата на новото дружество ще постъпват в Сребърния пенсионен фонд.

Правителството разреши и да бъде променен договорът за предоставяне на концесия за подземни богатства – златно-медно-пиритни руди от находище "Челопеч", подписан през 1999 г. Измененията са свързани с увеличаване на концесионното възнаграждение. То ще бъде повишено на база променлива скала с минимален процентен размер от 2% и максимален от 8 на сто при съответстващи граници на рентабилност от 10% до 60%. Размерът на концесионното възнаграждение в този случай ще е по-голям при по-висока рентабилност на нетните приходи от продажби, което ще доведе до повишаване на приходи в държавния бюджет с пъти повече от досегашните. Предвидено е 10 на сто от концесионното възнаграждение да постъпва по бюджета на общините Челопеч и Чавдар, на чиято територия се намира находището.

Концесионерът се задължава да представи финансово обезпечение за извършване на техническа ликвидация и рекултивация в съответствие с най-добрите европейски практики.

Кабинетът упълномощи министъра на икономиката и енергетиката в едномесечен срок да подпише меморандума.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...