Белоградчик спечели конкурса "Отлична българска туристическа дестинация - Тракийският дух"

07.05.2008 | 16:10
по статията работи: Петър Чернев
Анелия Крушкова обяви началото на конкурсната надпревара по проекта EDEN 2008 г., който е на тема: "Туризмът – защитените територии"
Белоградчик спечели конкурса "Отлична българска туристическа дестинация - Тракийският дух"

Проектът на община Белоградчик "Фолклорини празници от Тимок до Искър – по стъпките на траките" спечели конкурса "Отлична българска туристическа дестинация - Тракийският дух". Той беше реализиран от Държавната агенция по туризъм (ДАТ) по проект на Европейската комисия.  Провеждането на конкурса у нас се финансира от бюджета на ЕК и бюджета на Република България. В надпреварата са взели участие 22 организации, фирми и сдружения от цялата страна. Това стана ясно по време на заключителна пресконференция по проекта, в която взеха участие председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова, Димитрина Христова, ръководител на проекта, и Антоний Гълъбов, член на журито в конкурса.

Националният конкурс е част от по-голям, общоевропейски конкурс - "Отлична европейска дестинация" (European Destination of Excellence - EDEN). Тази година в него участват 17 европейски държави. Идеята е след като всяка от тези страни избере своята най-добра национална дестинация, да се проведе конкурс между проектите-победители и да се определи една "отлична европейска дестинация". Церемонията по награждаването на най-добрата европейска дестинация ще се проведе във Франция на 18-19 септември. Все още не е ясно в кой град ще се проведе церемонията.

На срещата днес председателят на ДАТ Анелия Крушкова (на снимката вляво) припомни критериите и целите на конкурса. Според условията, в него можеха да участват дестинации от всички краища на страната, без оглед на това дали върху тяхната територия има свидетелства за тракийското присъствие по българските земи или не - важното беше те да не са много известни и все още да не са привлекли голям туристопоток.

Според Крушкова предоставените проекти показват липсата на опит у кандидатите при участие в подобни конкурси. Не са били изпълнени и всички предварителни изисквания, въпреки проведената от ДАТ разяснителна кампания.

Независимо от това всички проекти, участвали в надпреварата, ще бъдат включени като туристически дестинации в новата туристическа карта на България, обясни Крушкова.

Представители на общината-победител Белоградчик подчертаха, че в изготвянето на техния проект за туристическа дестинация са взели участие още общините Монтана, Враца, Видин, Гърмен. В проекта са заложени дейности като: пресъздаване на тракийски битки, ръчно изработване на тракийски грънчарски изделия, дегустация на вина, фолклорни изяви и др. Участниците в конкурса, които са класирани от първо до пето място, ще бъдат обявени на сайта www.eden2007.org.

Днес официално беше обявен и стартът на тазгодишната конкурсна надпревара по проекта EDEN 2008. Темата на състезанието е "Туризмът – защитените територии", съобщи Анелия Крушкова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...