Пловдив тегли 50 млн. лв. облигационен заем, резултатът - множество дупки

31.03.2008 | 17:25
по статията работи: Апостол Апостолов
В града се проведе тристранна среща по проблемите на уличните ремонти. Прокуратурата апелира общината да вземе спешни мерки по контрола за стриктното спазване на сроковете и качеството на ремонтите
Пловдив тегли 50 млн. лв. облигационен заем, резултатът - множество дупки

Възлови централни пловдивски булеварди са осеяни с множество дупки, година след началото на най-мащабните улични ремонти в града под тепетата. За новото асфалтиране общината е изтеглила облигационен заем в размер на близо 50 милиона лева. С тези средства се очаква да бъдат рехабилитирани 200 улици. Една трета от 50-те милиона лева са вече усвоени, съобщи кореспондентът на "М Сат" в Пловдив.

Проверка на телевизията установила огромни дупки в асфалтовата настилка на 3 възлови пловдивски булеварда -  "Руски", "Цар Борис Трети Обединител" и "6-ти септември", въпреки че тяхната настилка е частично подменена миналото лято.


Междувременно днес Прокуратурата в града също реагира на проблемите, свързани с  уличните ремонти. Апелативният прокурор Росен Димов приканил общината да вземе спешни мерки по контрола за стриктното спазване на сроковете и качеството на ремонтите.

Реакция е имало и от страна на пловдивския градоначалник Славчо Атанасов, който още преди 3 седмици обявил, че със старта на пролетното затопляне ще започне спешното запълване на дупките по централните булеварди.

Ще бъде извършена проверка за качеството на ремонтните и разходваните до сега пари, заяви днес кметът Славчо Атанасов на среща между прокуратурата, полицията и представители на общината. Предвижда се проверката да бъде извършена от независими експерти, съобщиха от общината.

Експертната оценка цели да провери колко от усвоените средства са отишли по предназначение, заяви Атанасов. Той допълни, че няма да коментира има ли нарушения или не, докато не приключи проверката.

Кметът заяви, че е решено да не се допускат повече ремонти по улиците, които нямат предварителна и ясна сигнализация.

По време на всеки ремонт ще се изисква предварително да бъде обозначен обходният маршрут. Маршрутите ще се определят от Комисията по безопасност на движението, в която участват и органите на "Пътна полиция". Общината е договорила сигнализацията да се извършва от ремонтиращите фирми, добави още той.

До 15 април ще бъдат разгледани извършените проверки. Работна група от Комисията по безопасност на движението, общината и полицията ще предложи конкретни мерки за облекчаване на движението в целия град по време на ремонтите.

Обмисля се и затваряне на светофарите по основни артерии, които пречат на движението и изнасянето на превозните средства по тези артерии, например по левите завои на бул. "Цар Борис".

На срещата са разгледани и някои предложения за затваряне на определени заведения основно около Четвъртък пазара – дюнери, кебапчийници, където автомобилите спират неправилно и пречат на движението.

Кметът Атанасов ще издаде заповед до фирма "Чистота" да спре почистването в пиковите часове на улиците и поливането на тревни площи. Обсъдена е възможност да се въведе една позабравена практика – почистването и поливането да се извършва нощно време.

Органите на КАТ ще осигурят постоянно полицейско присъствие в пиковите часове на шест възлови за Пловдив кръстовища, за да може при задръстване чрез ръчно регулиране да се възстанови нормалното движение.

В срок до 2-3 седмици в Общинския съвет ще влезе предложение за определяне на терен за наказателен паркинг, където задържани по улиците каруци да стоят до заплащане на глобите, стана още ясно след проведената тристранна среща.


Снимки: Телевизия "М Сат"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...