Над 27% са гласували на референдума за Бургас - Александруполис

18.02.2008 | 07:22
по статията работи: Апостол Апостолов
Най-висок е процентът на гласувалите в село Димчево – 64,52%

27,09% от бургазлии са гласували вчера на референдума "за" или "против" петролопровода Бургас-Александруполис, което прави 51 225 гласа. С “да" са отговорили 1654, или 3,25% от гласувалите. Отговор “не" на изграждането са дали 96,75%, което е 49 552 души. Броят на недействителните бюлетини е бил 50. Имащите право на глас са 188 774 души от общо 222 208 души, колкото е населението на община Бургас, съобщи BurgasInfo.com.

Още днес резултатите от референдума ще бъдат предоставени на Европейската комисия, каза кметът Димитър Николов. Освен това, ще се иска от бургаските депутати да действат за промяна на закона за местното допитване.

От община Бургас ще настояват да имат най-голям процент приходи, които да гарантират екологията на общината, допълни кметът.

Евтим Цинцарски от работната група по провеждането на референдума определи като успех вчерашното гласуване и каза, че са излезли да гласуват тези бургазлии, които са имали съвест.

Зам.-кметът по строителството Костадин Марков заяви, че му е обидно въобще някой да коментира дали ще се признае този референдум за легитимен.

“Обидно ми е, защото Йоан Костадинов през 2003 г. спечели на първи тур с 21 000 гласа. Обидно ми е, защото президентът на България получи по-малко гласове в Бургас, отколкото сега ще получи една от двете каузи. Значи ли това, че вотът е нелегитимен? Това е огромен успех за Бургас - 50 000 будни граждани, но законът е калпав".

Ивелина Василева, зам.-кмет и председател на работната група по организиране на референдума също определи допитването като успешно, защото за първи път жителите на общината трябваше да кажат мнението си по въпрос, който пряко ги касае и за който намало достатъчно информация.

Според информация на chernomore.bg, най-висок е процентът на гласувалите в село Димчево – 64,52%, което е 100 души от 146 с право на глас. От град Бургас най-голям брой жители са гласували в териториална дирекция “Приморие" – 10 238 души.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...