Български туристически обект може да стане "Отлична европейска дестинация"

08.01.2008 | 15:07
по статията работи: Апостол Апостолов
Стартира национален конкурс за излъчване на най добрата непопулярна туристическа дестинация. Конкурсът "Тракийският дух – изключителна българска туристическа дестинация" е част от общоевропейската инициатива EDEN
Български туристически обект може да стане "Отлична европейска дестинация"

Български туристически обект може да бъде обявен за "Отлична европейска дестинация" (European Destination of Excellence - EDEN). Това би могло да стане чрез участие в националния конкурс, обявен от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). На пресконференция днес, в присъствието на председателя на ДАТ Анелия Крушкова, бяха дадени подробности за инициативата.

Националният конкурс е част от по-голям, общоевропейски конкурс, който се провежда с подкрепата на Европейската комисия. Тази година в него
участват 17 европейски държави. Идеята е след като всяка от тези страни избере своята най-добра национална дестинация, да се проведе конкурс между проектите-победители и да се определи една "отлична европейска дестинация". Проектът, класиран на първо място, ще получи възможност за финансиране и рекламиране от страна на ЕС. С всички 17 избрани туристически дестинации пък ЕК ще състави карта на уникалните европейски дестинации.

Името на българския националния проект, в рамките на който се провежда националният конкурс, е "Тракийският дух – изключителна българска туристическа дестинация". Названието е определено от ДАТ. Целта е да се насърчат всички организации, имащи отношение към създаването и ефективното управление на туристически дестинации.


Според условията на конкурса, в него могат да участват дестинации от всички краища на страната, без оглед на това дали върху тяхна територия има свидетелства за тракийското присъствие по българските земи или не - важното е те да не са много известни и все още да не са привлекли голям туристопоток, т.е. ще бъдат насърчавани по-слабо развитите райони, имащи потенциала да се превърнат в туристическа дестинация. По повод темата на конкурса председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова заяви, че е важно "България да се покаже в Европейския съюз с нещо, което е типично за нея, каквото е тракийското наследство".



Допълнителна информация за конкурса, както и документите
за участие в него, ще бъдат публикувани на интернет страницата на кампанията
www.eden2007.org .

От днес (8 януари) до 15 февруари
2008 г.
кандидатите трябва да подадат в ДАТ своите проектни предложения за национална дестинация. След провеждане на изборна процедура на национално ниво, страната ни трябва да представи избора си в ЕК до 16 май.

Документи за участие в конкурса могат да подават неправителствени организации, кметства, общини, културни институти, театри, читалища, туроператори и туристически консорциуми.


Вече е разработен комплекс от критерии за оценка на проектите. След като изтече крайният срок за приемане на документи, от Агенцията в 10-дневен срок ще проверят постъпилите документи. В случай че в някой от тях има техническа неточност, кандидатите ще имат 5-дневен срок да я отстранят. Всеки един постъпил проект ще се оценява от двама експерти. Всеки оценяващ ще поставя до 45 точки. Ако между оценките на двамата експерти се получи разлика над 10 точки, се предвижда повторно преглеждане от нови двама членове на комисията. Накрая класираният проект ще бъде представен пред медиите. На самото представяне ще присъстват всички участници, кандидатствали в конкурсната надпревара. Целта е по време на срещата
да се осъществи контакт и обмяна на опит. Предвижда се също така най-добрите туристически дестинации, неспечелили конкурса, да бъдат официално популяризирани впоследствие от Държавната агенция по туризъм.    

Конкурсът ще бъде подробно представен в 6 града – Благоевград (на 15 януари), Кърджали (на 22 януари), Несебър (на 23 януари), Казанлък (на 24 януари), Шумен (на 28 януари) и Белоградчик (на 11 януари).


Организацията и техническото обезпечаване на конкурса струват 66 000 евро, като 50% от средствата
са отпуснати от ЕК, а другите 50% са от републиканския бюджет.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...