В сила от 1 февруари 2001 г.
Обн. ДВ. бр. от 6 Февруари 2001г.,
изм. ДВ. бр. от 16 Ноември 2001г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се изменя така:
"(3) Бутилираните спиртни напитки в количества до 0,100 л включително се облепват с бандероли по ред, определен със заповед на министъра на финансите."
§ 2. Членове 3 и 4 се изменят така:
". (1) Образците на бандероли се утвърждават със заповед на министъра на финансите, която се обнародва в "Държавен вестник".
(2) Със заповедта по ал. 1 се определят и образците на бандероли, които излизат от употреба, и срокът, в който могат да бъдат използвани от производителите, вносителите и лицата, извършващи търговия с вина и спиртни напитки.
(3) При промяна на образеца на бандерола производителите и вносителите са длъжни в 90-дневен срок от датата на въвеждането на нов образец да върнат неизползваните бандероли в съответната териториална данъчна дирекция. В тези случаи акцизът се възстановява при условията и по реда на чл. 11, ал. 6 от Закона за акцизите.
(4) След изтичането на срока по ал. 3 производителите и вносителите са длъжни да продават бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки, облепени с новия образец на бандерола.
(5) Лицата, извършващи търговия с вина и спиртни напитки, могат да реализират продукция, облепена с бандероли с изтекъл срок на действие, до изчерпването є, не по-късно от 12 месеца от датата на въвеждането на новия образец на бандерол по ал. 1.
Чл. 4. (1) Внасяните в страната бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки, предназначени за местния пазар, могат да бъдат поставени под режим внос само ако са облепени с български акцизен бандерол.
(2) В случаите, когато облепването с български акцизен бандерол се извършва на място извън територията на страната, вносителят закупува необходимите бандероли и ги изнася, като посочва в митническата декларация вида, броя и номерата им.
(3) Облепването с български акцизен бандерол на внасяните бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки - чуждестранни стоки по смисъла на Закона за митниците, може да се извършва на място във временен склад или в склад под митнически контрол преди поставянето им под режим внос.
(4) При поставянето под режим внос на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки в митническата декларация се посочват видът, броят и номерата на бандеролите."
§ 3. В думите "данъчна служба" се заменят с "териториална данъчна дирекция".
§ 4. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) При повишаване размера на акциза на производителя се извършва инвентаризация с участието на представител на данъчната администрация. Инвентаризацията завършва с констативен протокол, в който се описват броят, номерата и стойностите на неупотребените бандероли и броят, видът и стойността на бандеролите, залепени върху нереализираната продукция, като разликата в размера на акциза се определя с данъчен ревизионен акт и се обезпечава с банкова гаранция за срок 60 дни."
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) При повишаване размера на акциза на вносителя се извършва инвентаризация с участието на представител на данъчната администрация. Инвентаризацията завършва с констативен протокол, в който се описват номерата и стойностите на неизнесените в чужбина бандероли и броят, видът и стойността на бандеролите, залепени върху внесените нереализирани стоки, като разликата в размера на акциза се определя с данъчен ревизионен акт и се обезпечава с банкова гаранция за срок 60 дни."
§ 5. се изменя така:
"Чл. 12. (1) При транспортиране и пренасяне извън производствените и складовите площи бутилираните вина и бутилираните спиртни напитки задължително се придружават от преносително свидетелство.
(2) При износ, внос и транзит на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки преносителните свидетелства задължително се регистрират на граничния митнически пункт.
(3) Министърът на финансите определя реда и начина за прилагане и отчитане на преносителните свидетелства за бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки и утвърждава образеца, формата и реквизитите на тези свидетелства."
§ 6. До 30 април 2001 г. производителите и вносителите на бутилирани вина и бутилирани спиртни напитки могат да реализират вина и спиртни напитки, облепени с бандероли по образец с размери: дължина 160 мм и широчина 20 мм.
§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2001 г., в сила от 1.11.2001 г.) До 31 декември 2001 г. лицата, извършващи търговия с бутилирани вина и спиртни напитки, могат да реализират вина и спиртни напитки, облепени с бандероли по образец с размери: дължина 160 мм и широчина 20 мм.
§ 8. Постановлението влиза в сила от 1 февруари 2001 г.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив