Обн. ДВ. бр. от 11 Април 2003г.,
изм. ДВ. бр. от 4 Май 2004г.,
изм. ДВ. бр. от 12 Май 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 16 Май 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 4 Май 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 3 Юни 2008г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се изменя така:
"(4) Документите за кандидатстване във военно училище следва да се комплектуват от военното окръжие при необходимост с разрешение за достъп до класифицирана информация със съответното ниво на класификация, издадено от Национална служба "Сигурност" на Министерството на вътрешните работи. За военнослужещите на наборна военна служба документите се комплектуват от командира на поделението при необходимост с разрешение за достъп до класифицирана информация със съответното ниво на класификация, издадено от служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" към министъра на отбраната."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова т. 2:
"2. необходимото разрешение за достъп до класифицирана информация със съответното ниво на класификация;".
2. Досегашните т. 2 - 7 стават съответно т. 3 - 8.
§ 3. се изменя така:
"Чл. 34. Длъжностите за кадрови военнослужещи са:
1. за офицери;
2. за сержанти (за Военноморските сили - старшини);
3. за войници (за Военноморските сили - матроси)."
§ 4. и се отменят.
§ 5. се изменя така:
"Чл. 37. (1) Министърът на отбраната по предложение на началника на Генералния щаб на Българската армия определя длъжностите в обхвата на едно военно звание за Българската армия, с изключение на висшите военни звания.
(2) Министърът на отбраната определя длъжностите в обхвата на едно военно звание за Министерството на отбраната и подчинените му структури, с изключение на висшите военни звания."
§ 6. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "основни и междинни командни" се заличават.
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) За длъжности за кадрови военнослужещи, за заемането на които не се изисква образование и квалификация, придобити във военно училище, необходимите минимални образование, специалност и квалификация се определят в акта на министъра на отбраната по чл. 37."
3. Алинея 3 се отменя.
4. Алинея 4 се изменя така:
"(4) Необходимите образование и квалификация за длъжности за кадрови военнослужещи от Националната разузнавателна служба и от Националната служба за охрана се определят с акт на техните ръководители."
§ 7. В се изменя така:
"(2) Кадровите военнослужещи се повишават в следващо военно звание, ако са налице изискванията на чл. 46 и са атестирани в първа атестационна група."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 48. Предложенията за повишаване във военно звание се изготвят от непосредствените командири (началници) въз основа на решение на комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи и се изпращат по команден ред до длъжностните лица по чл. 42, 43 и 45."
§ 9. В се изменя така:
"(2) Ротацията на кадрите е принцип за преминаване на кадровите военнослужещи през длъжности в обхвата на притежаваното военно звание."
§ 10. се изменя така:
"Чл. 58. (1) Минималният срок за престояване на длъжност от кадровите военнослужещи е една година.
(2) При назначаване на длъжности в научно-преподавателските и научноизследователските звена се прилагат и изискванията за стаж на предходна длъжност съгласно Закона за научните степени и научните звания и правилника за прилагането му."
§ 11. се изменя така:
"Чл. 59. Максималният срок за престояване на длъжност от кадровите военнослужещи е до изтичане на уговорения срок на договора за кадрова военна служба или до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание."
§ 12. се отменя.
§ 13. В се изменя така:
"(4) Служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" открива процедура по проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация със съответното ниво на класификация след писмено искане от длъжностното лице, предлагащо назначението, по реда на Закона за защита на класифицираната информация и подзаконовите актове по прилагането му."
§ 14. В , изречение второ думите "за длъжността" се заличават.
§ 15. В , изречение второ думите "в това число възнаграждението за длъжността, ако това е по-благоприятно за него" се заменят със "с изключение на възнаграждението".
§ 16. В се изменя така:
"(1) Кадровите военнослужещи могат да се обучават във военни академии и военни училища на други държави при условия и по ред, определени от министъра на отбраната в съответствие със споразуменията за военно сътрудничество в областта на обучението."
§ 17. се изменя така:
"Чл. 77. (1) Офицерите на кадрова военна служба могат да кандидатстват за обучение във военна академия, ако притежават военно звание „капитан" ("капитан-лейтенант"), в което са престояли не по-малко от 2 години, или по-високо военно звание и са атестирани в първа атестационна група.
(2) Офицери на кадрова военна служба могат да се обучават в генералщабен курс (академия), при условие че притежават военно звание "подполковник" ("капитан II ранг"), в което са престояли не по-малко от 3 години, или военно звание "полковник" ("капитан I ранг") и са атестирани в първа атестационна група.
(3) Изискванията по ал. 1 и 2 следва да са налице към момента на започване на обучението.
(4) Офицери на кадрова военна служба могат да кандидатстват за обучение във военна академия не по-късно от навършване на 36-годишна възраст за редовна форма на обучение и 43-годишна възраст за задочна форма на обучение, а в генералщабен курс (академия) - не по-късно от навършване на 48-годишна възраст. Възрастта за кандидатстване за обучение във военна академия и в генералщабен курс (академия) се определя към 31 декември в годината на кандидатстване.
(5) Офицери на кадрова военна служба с висше медицинско образование могат да кандидатстват за придобиване на медицинска специалност най-рано 2 години след сключването на договора за кадрова военна служба."
§ 18. В думите "от командир на самостоятелен батальон, на приравнени и по-високи длъжности" се заменят със "с военно звание "подполковник" и по-високо".
§ 19. В се изменя така:
"6. при упражняване от министъра на отбраната правото на подбор по чл. 128г от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."
§ 20. В се отменят.
§ 21. В думите "на основни командни длъжности и приравнени на тях" се заличават.
§ 22. В се изменя така:
"(2) С грамота могат да награждават командирите и началниците, имащи право да издават писмени заповеди."
§ 23. В думите "основна командна" се заличават.
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) Дисциплинарните наказания "забележка" и "мъмрене" се налагат от непосредствения командир (началник) на кадровия военнослужещ.
(2) Дисциплинарното наказание "строго мъмрене" се налага от прекия командир (началник) на кадровия военнослужещ."
2. Създава се ал. 9:
"(9) Министърът на отбраната може да налага всички дисциплинарни наказания по чл. 124."
§ 25. В се правят следните изменения:
1. Алинея 3 се отменя.
2. Алинея 5 се изменя така:
"(5) Дисциплинарно наказание "понижаване в длъжност" не се налага на кадрови военнослужещи на длъжности, изискващи военно звание "лейтенант" и "младши сержант"."
§ 26. В изречение второ се отменя.
§ 27. В се изменя така:
"(4) Организацията, разпределението и отчитането на служебното време се определят със заповед на командирите (началниците), имащи право да издават писмени заповеди, като работният ден може да бъде разделен на две или три части."
§ 28. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 4 се изменя така:
"4. след изтичането на отпуска по т. 3 до възстановяването или до установяване на трайна неработоспособност, но не повече от 18 месеца - по решение на териториалната експертна лекарска комисия."
2. В ал. 2 думите "или към съответната териториална експертна лекарска комисия" се заличават.
§ 29. В се изменя така:
"(3) План-графикът се утвърждава до края на предходната година от командирите (началниците), имащи право да издават писмени заповеди."
§ 30. В се изменя така:
"(1) За ползването на неплатен отпуск до 30 дни в една календарна година кадровият военнослужещ подава рапорт до длъжностните лица, в чиито правомощия е назначаването на съответната длъжност."
§ 31. се изменя така:
"Чл. 174. (1) При изменение на срока на службата, на правата и задълженията на страните или на изискванията, уговорени в договора за кадрова военна служба между кадровия военнослужещ и министъра на отбраната или упълномощените от него длъжностни лица, се подписва допълнително споразумение.
(2) Допълнителното споразумение се изготвя в писмена форма в 3 екземпляра и след връчването му на кадровия военнослужещ по установения ред се счита за неразделна част от подписания договор за кадрова военна служба."
§ 32. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създават се нови т. 2 и 3:
"2. кадровите военнослужещи в списъка по т. 1, които навършват пределна възраст след приключване на годишното разместване в съответната година, се освобождават от заеманата длъжност и се вземат в специален щат на министъра на отбраната, считано от датата на приключване на годишното разместване;
3. кадровите военнослужещи по т. 2 от академичния състав на военните училища продължават да изпълняват функционалните си задължения до приключване на текущата учебна година, но не по-късно от навършване на пределната възраст;".
2. Досегашната т. 2 става т. 4.
§ 33. В , изречение първо думите "или ръководителя на друго ведомство от датата на изтичане на срока на 6-месечното невръчено предизвестие" се заличават.
§ 34. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 1 и 2 се изменят така:
"1. когато кадровият военнослужещ притежава военно звание, по-високо от изискващото се по щата;
2. когато не притежава разрешение за достъп до класифицирана информация със съответното ниво на класификация съгласно изискванията за заемане на длъжността по щата;".
2. В ал. 2 т. 4 се изменя така:
"4. длъжностното лице по т. 3 освобождава кадровия военнослужещ от заеманата длъжност, взема го в разпореждане по специален щат и му отправя писмено предизвестие за прекратяване на договора за кадрова военна служба;".
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) В срока на предизвестието кадровият военнослужещ сдава длъжността и ползва платените годишни отпуски по чл. 163."
4. Алинея 4 се отменя.
§ 35. В изречение първо се изменя така:
"Подборът на кадровите военнослужещи се организира и осъществява от комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната или на упълномощени от него длъжностни лица."
§ 36. се изменя така:
"Чл. 203. (1) С влизането в сила на акта по чл. 200, ал. 1 кадровите военнослужещи, чиито длъжности са съкратени, се предлагат от командирите (началниците) за отправяне на предизвестие за прекратяване на договора за кадрова военна служба по чл. 128б, ал. 1, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(2) Министърът на отбраната може да упражни правото си на подбор по чл. 201 при спазване на следната процедура:
1. след влизането в сила на заповедта по чл. 200, ал. 1, т. 1, 2 или 3 всички кадрови военнослужещи от включените в нея поделения се атестират;
2. комисиите за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи определят общата им оценка за професионално съответствие с изискванията на заеманата длъжност;
3. комисията по чл. 202 извършва подбора за заемане на длъжностите по новия щат;
4. кадровите военнослужещи, на които при подбора не е предложена длъжност, се предлагат за отправяне на предизвестие по чл. 128б, ал. 1, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(3) Кадровите военнослужещи по ал. 1 и ал. 2, т. 4 се освобождават от длъжност, вземат се в разпореждане по специален щат и им се отправя писмено предизвестие за прекратяване на договора за кадрова военна служба.
(4) В срока на предизвестието кадровият военнослужещ сдава числящото му се имущество и ползва правата си по чл. 223 по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(5) В случаите на пълна или частична ликвидация предизвестията на материалноотговорните лица се връчват след окончателното сдаване на материалните средства, а на членовете на ликвидационната комисия - след утвърждаването на акта за ликвидация на поделението."
§ 37. се изменя така:
"Чл. 204. (1) Прекратяване на договора за кадрова военна служба при промяна в изискванията за заемане на длъжността, ако кадровият военнослужещ не отговаря на тях, на основание чл. 128б, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се извършва при наличието на акт на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб на Българската армия или на ръководителя на друго ведомство за промяна в изискванията за заемане на длъжността по щата.
(2) Несъответствието на кадровия военнослужещ с променените изисквания за заемане на длъжността се установява от комисията за разглеждане на служебното положение на кадровите военнослужещи от поделението.
(3) За прекратяване на договора за кадрова военна служба се прилага процедурата по чл. 199, ал. 2.
(4) В срока на предизвестието кадровият военнослужещ сдава длъжността и ползва правата по чл. 223 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."
§ 38. В се отменя.
§ 39. се изменя така:
"Чл. 205. Срокът на отправеното предизвестие спира да тече и се удължава за всеки отделен случай със заповед на министъра на отбраната за времето, необходимо за изпълнение на поставената в заповедта служебна задача."
§ 40. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) създава се ново изречение второ:
"Обезщетението се изплаща след представяне от кадровия военнослужещ на документ от териториалното поделение на Агенцията по заетостта, че е регистриран като активно търсещ работа, или писмена декларация, че не е работил по трудово или по служебно правоотношение през този период.";
б) досегашното изречение второ става изречение трето.
2. В ал. 3, изречение второ след думите "е съкратена" се добавя "или са променени изискванията за заемането й, на които кадровият военнослужещ не отговаря".
3. Създава се нова ал. 5:
"(5) Ако са променени изискванията за длъжността, която е заемал военнослужещият преди освобождаването му от кадрова военна служба, на които той не отговаря, и не може да му бъде предложена подходяща вакантна длъжност или е отказал да заеме предложената му длъжност, в заповедта, с която се обявява решението на съда и се възстановява на заеманата длъжност, кадровият военнослужещ се взема в щат на министъра на отбраната или на ръководителя на ведомството за отправяне на предизвестие за прекратяване на договора за кадрова военна служба на основание чл. 128б, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. За прекратяване на договора за кадрова военна служба се прилага чл. 204, ал. 2 и 3."
4. Досегашните ал. 5 и 6 стават ал. 6 и 7.
§ 41. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 4 се изменя така:
"(4) За поддържане на информационния фонд във въоръжените сили се изгражда автоматизирана система за управление на човешките ресурси."
2. Създават се ал. 5 и 6:
"(5) Изграждането, развитието и функционирането на автоматизираната система за управление на човешките ресурси, както и единното управление на информационните потоци в нея, се ръководи от административната структура по кадровата политика на министъра на отбраната.
(6) Организацията на работа на административната структура по кадровата политика с автоматизираната система за управление на човешките ресурси, поддържането на базата данни, достъпът на длъжностните лица до информацията и техническата поддръжка се уреждат с акт на министъра на отбраната."
§ 42. В се изменя така:
"3. картотека от АСК за офицерите от Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и за офицерите от Българската армия, заемащи длъжности, изискващи висши военни звания."
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив