Ще станем ли свидетели на първия фалит на мол у нас?

16.08.2012 | 18:45
по статията работи: Теодора Пенева
"Варна Тауърс" все още не може да се разбере с Е.ОН за дължими суми
Ще станем ли свидетели на първия фалит на мол у нас?

Съвсем скоро можем да станем свидетели на първия фалит на мол у нас, информира в. „Стандарт“.

След бума в строителството на големи търговски центрове в България, молът „Варна Тауърс“ е на ръба на фалита. Фирма „Боел“, която отговаря за поддръжката на електромрежатата в сградата, е подала иск за обявяването на мола в несъстоятелност, съобщава вестникът, цитирайки „Медиапул“. Искът е заведен пред Окръжния съд в Търговище в понеделник, 13 август 2012 г.

Междувременно конфликтите между варненския търговски център и фирма „Енерго про“, мажоритарен собственик на електроразпределителното дружество Е.ОН от месец юни насам, продължават с пълна сила. Вече втора седмица търговският център остава без ток в пиковите часове с най-много посетители – между 17:00 и 20:00 часа, а причината е, че собственици и енергоносители все още не могат да изяснят кой на кого и каква сума дължи.

Е.ОН претендира за 120 хил. лв. вземания, а от „Варна Тауърс“ твърдят, че дружеството им дължи приблизително 480 хил. лв. от сервизни такси. Странното в случая е, че Е.ОН е най-големият наемател на офис площи в търговския център – договорът е за десет години, от които първите две са гратисен период. Въпреки това, от 1 август тази година досега дружеството системно спира тока в сградата.

Безплатното ползване на площите изтича през месец ноември 2012 г. Според собствениците Мартин Згурев и Антонио Бухтияров става дума за злоупотреба с монополно положение – това е коментирал Згурев.

Предполагам, че всеки средно интелигентен човек може да си отговори защо в края на гратисния период се правят инициирани нарушения на наемодателя. Предполагам, че ще бъде използвано за разваляне на договора в края на гратисния период”, е казал съсобственикът, цитиран от bTV.

Заради спрения ток част от наемателите са пожелали да напуснат. Общо задълженията на "Варна Тауърс" възлизат на над 76,7 млн. лв., а оценката му е за 78 млн. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г. Според инвеститорите няма да се стигне до фалит, защото активите на мола, макар и с малко, са повече от дълговете му към банки и строители.

Така или иначе, случаят с мегацентъра в третия по големина град в България алармира, че след бума на молове в страната далеч не всички проекти ще оцелеят. Това се отнася най-вече за по-малките населени места в България.

„Инвеститори, които нямат достатъчно опит, може би са си направили грешно сметката. Особено в момент на жестока конкуренция за малкото потребители в по-малките градове в страната”, коментира Димитър Киферов, който е консултирал някои от мащабните проекти за търговски центрове у нас.

Напук на тенденциите, в София, след две години затишие, се строят общо четири търговски центъра. Първият от тях ще отвори врати още тази есен, а останалите – в рамките на следващата година. Това показва, че инвеститорите все още намират този бизнес за печеливш. Дали вложенията им ще се оправдаят, ще се разбере тепърва.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...