Шефът на НСИ влиза в ръководството на ЕВРОСТАТ

30.12.2011 | 13:05
по статията работи: Петър Чернев
Мариана Коцева ще бъде заместник-председател на европейската институция
Шефът на НСИ влиза в ръководството на ЕВРОСТАТ

От месец април 2012 г. председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева ще влезе в ръкодоството на статистическата служба на ЕК ЕВРОСТАТ. Тя ще бъде заместник-председател на европейската институция. Това става ясно от стенограмата на последното за годината заседание на Министерския съвет.

"Всъщност (Коцева - бел.ред.) ще бъде българката с най-висока длъжност в целия Европейския съюз, в смисъл в администрацията. Тя е преминала вече през всички консултации и през доста активен процес на избор и вече знаем, че е избрана, така че от месец април ще стане като представител на България", коментира вицепремиерът Дянков. Той допълва, че за мястото са се борили седем души, а е победила кандидатурата на страната ни.

Припомняме ви, че шефът на НСИ депозира оставка през есента на миналата година. Причина за решението й стана Причината - създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет формуляри, в които са заложени некоректни формулировки на етническия произход на гражданите. Впоследствие премиерът отказа да приеме оставката.

"За разлика от хартиената преброителна карта, която дава 4 възможности за определяне на етноса, включително свободното му посочване, в интернет гражданите трябваше да изберат една от многото формулирани възможности", обясни Коцева. Тя е оглавява българската статистика от месец януари 2008 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...