Разпределят над 1.3 млрд. евро за жп и пътна инфраструктура

26.02.2014 | 17:08
по статията работи: Елица Елефтерова
Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” е почти 1.9 милиарда евро
Разпределят над 1.3 млрд. евро за жп и пътна инфраструктура

Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” достига почти 1.9 млрд. евро заедно с националното дофинансиране. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при обсъждането на Споразумението за партньорство за програмен период 2014 – 2020 г. 

По думите му, около 70% от тези средства или над 1.3 млрд. евро ще бъдат разпределени поравно за изграждането на железопътна и пътна инфраструктура.

Останалите средства ще бъдат инвестирани в подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт, чрез изграждането на Столичното метро и Интермодален терминал в град Русе“, заяви министър Папазов.

По думите му над 77 млн. евро от бюджета на програмата ще бъдат инвестирани в развитието на информационни системи в корабоплаването и гражданското въздухоплаване. Според него целта е да се потърси баланс в инвестициите между Северна и Южна България.  

По време на събитието стана ясно, че е предвидено средствата за железопътна инфраструктура да бъдат инвестирани за подобряване на жп линиите Русе – Варна, Карнобат – Синдел, Пловдив – Бургас и София – Септември. 

Допълнително, чрез Инструмента за свързаност на Европа, ще се кандидатства за рехабилитация на участъка Видин – Медковец и София – Драгоман. Целта е завършването на основните транспортни направления румънска – гръцка – турска граница, както и подобряването на транспортните връзки между основните пристанища в Бургас, Варна и Русе.

В пътния сектор предстои завършването на лот 3 на АМ „Струма”, като в зависимост от останалия финансов ресурс по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъде финансирано направлението „Видин – Ботевград”, като приоритетни проекти още са АМ „Хемус” и тунелът под Шипка.

В областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление транспортният министър обяви, че усилията ще бъдат насочени към развитието и използването на иновативни продукти и услуги, чрез въвеждането на различни приложения за електронна търговия, банкиране, обучение, разплащане и други.

По думите му, са заложени и мерки за повишаване на квалификацията на ИТ специалистите и цифровата компетентност в другите сектори и особено в малки и средни предприятия. Той подчерта, че приоритетни за България ще бъдат електронизацията и осигуряването на по-лесен достъп до административни услуги за гражданите и бизнеса, както и въвеждането на електронното правосъдие.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...