Преглед на икономическите теми в печата, 18 февруари

18.02.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 18 февруари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Защо все още не работи депото за отпадъци край село Бучино?"

Депо за отпадъци, открито преди 5 месеца за 17 млн. лв. все още не работи, пише медията. То се намира край благоевградското село Бучино и трябва да обслужва пет общини в региона.  До края на годината трябва да бъде завършен и вторият етап от изграждането на новото депо, а именно монтирането на компостираща инсталация, която ще струва 12 млн. лв. и ще бъде финансирана с европейски средства. Новото депо продължава да не работи, защото процедурата по избор на негов оператор беше спряна от община Благоевград.

в. "24 часа"

"Разходте за здраве увеличени с 44 на сто"

Разходите на българите за здравеопазване нараснаха с близо 44% за година, информира вестникът. През последното тримесечие на 2019 г. разходите на всеки човек за здраве са средно 118 лв., при 82 лв. година по-рано, обявиха от Националния статистически институт. В резултат месечните разходи на домакинствата за лекари, изследвания и лекарства се увеличиха до 85 лв. Хората дават значителни суми за здраве от портфейла си при положение, че и плащаните осигуровки не са малко. Всяко домакинство дава за осигуровки средно по 90 лв. на месец, като тази сума нараства с близо 12% за година. За данъци пък отиват още 64 лв. от семейния бюджет. Платените от домакинствата данъци са се увеличили със 7,4% за година. Проблемът с твърде високите преки разходи на хората за здравеопазване бе поставян и от Европейската комисия в редовните є доклади за България.

в. "Труд"

"КНСБ настоя за по-справедливо разпределение на ресурсите"

"Доходите в България могат да бъдат по-високи, ако това, което се произвежда, се разпределя по-справедливо". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на честването на 30-годишния юбилей на профсъюзната организация, което събра стотици гости в Националния дворец на културата, предаде БНР.

"Ние успяхме за 10 години, последните 10 години особено, и в последните 3-4 от тях най-отчетливо, да удвоим работните заплати, но въпреки всичко темпът на конвергенция, темпът на догонване е изключително бавен и ни оставя пак последни по доходи", коментира Димитров.

Пламен Димитров посочи, че където има синдикати и Колективни трудови договори, доходите са дори с 14 на сто по-високи и отново повтори, че покритието с Колективен трудов договор трябва да е поне 60 на сто, а не сегашните 30 на сто.

Според него е възможен ръст на БВП от над пет на сто през следващите години и ежегоден ръст на доходите с поне 12 на сто, като целта е през 2022 година минималната заплата, да стане 800 лева, а средната - 1800 лева. 1000 евро заплата е факторът, който ще върне много българи в родината, смята Пламен Димитров.

По темата за влизането на страна в ERM2, известен още като „чакалнята на еврозоната“, Димитров напомни единната позиция с работодателите за влизане в чакалнята при запазване на съотношението на фиксирания курс на лева към еврото.

Лидерът на КНСБ заяви, че е скептичен за правния ефект от проверката на приватизационните сделки, възложена от главния прокурор: "Много срокове са минали, давностни срокове. Сега се говори за промяна на законите ретроактивно, така, че ако е имало престъпление, е трябвало да има наказание в съответния момент. Много е сложно, според мен 30 години по-късно, 20 и няколко години по-късно, да се намери правно наказателно решение, което да е издържано. Затова казвам, че по-скоро е моралното, но и това да направи, аз съм "за".

в. "Дума"

"Планираме откриване на българско туристическо представителство във Варшава"

Възможностите за развитие на добрите ни взаимоотношения в туризма включват намерение да открием в Полша национално туристическо представителство на България към посолството ни във Варшава. Досега страната ни има две такива представителства зад граница - в Германия и в Русия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с д-р Роберт Анджейчик, председател на Полската туристическа организация и вицепрезидент на Европейската комисия за пътуване.

Министърът е на работно посещение във Варшава и води българска делегация с представители на туристическия бизнес и кметове на общини, които ще обменят информация.

Полша е много важен пазар за българския туризъм и двете страни поддържат традиционно добри междуправителствени и бизнес отношения, каза тя и подчерта, че през последните две години посещенията на полски туристи у нас нарастват.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...