Преглед на икономическите теми в печата, 18 октомври

18.10.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 18 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Енергийната камара призова властта да зачита инвеститорския интерес"

Легитимният интерес на инвеститорите да бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това призоваха от Националната енергийна камара по повод дадения преди месец мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов за започване на преговори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" за разваляне на нейния договор с "Националната електрическа компания" за изкупуване на тока по фиксирана и по-висока от пазарната цена.

В камарата членуват най-големите частни инвеститори в енергетиката и нейни съпредседатели са Роберт Дик, който представлява собственика на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България ЕВН, и Оливие Маркет, президент на "Ей И Ес България", чиято въглищна централа в Гълъбово също има дългосрочен договор за изкупуване на тока, но срещу нея още не са предприети действия.

От енергийната камара посочват още, че очакват политиките, насочени към дългосрочна сигурност на доставките и стабилност на електроенергийната системата чрез оптимално използване на местни енергийни източници, при съблюдаване на екологичните изисквания, да продължат да се прилагат.

в. "Дума"

"744 предприятия движат икономиката"

Точно 744 предприятия са гръбнакът на българската икономика. Това са фирмите, в които работят по над 250 души. Именно тези големи компании дават работа на над 25% от заетите в страната, сочат данните на Националния статистически институт. 406 хил. е общият брой на нефинансовите дружества. От тях над 92%, или 375 хил. фирми имат до 9 души персонал. Като в много от тях няма нито един зает работник, а са семейни фирми, в които всички от домакинството помагат.

Над 35% от най-малките фирми, или 134 хил. дружества, работят в сектора на търговията и ремонта на автомобили. За огромния брой на малките търговски фирми допринася това, че много хора, които останат без работа, се опитват да стартират собствен бизнес в тази сфера. Но не всички успяват да се задържат на пазара. Въпреки, че доходите на хората нарастват, броят на магазините през последните години намалява, сочат данните на НСИ. Като намалява броят както на магазините за храни, така и на тези за нехранителни стоки. Това се дължи както на ръста на онлайн продажбите, така и на разрастването на големите търговски вериги.

На следващо място по брой са най-малките фирми в областта на професионалните дейности - над 44 хил., като това основно са майстори, занаятчии и хора, които предоставят различни услуги. Голям е и делът на най-малките фирми, които работят в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - над 24 хил. Сериозен е и делът на малките фирми в сектора на преработващата промишленост, като броят им също е над 24 хил.

в. "Труд"

"5000 лв. глоба за горене на боклуци в печката"

Глоба до 5 хил. лв. е предвидена за тези, които изгарят боклуци нерегламентирано в печките си.

За едноличните търговци или юридическите лица, които изгарят или третират незаконно неопасни отпадъци, например стари гуми или употребявани дрехи, глобата е от 1400 до 4000 лв. Фиш за 10 до 50 лв. се връчва при маловажни случаи.

Най-висока е глобата за еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни боклуци на забранени места или ги изгарят незаконно. При тях се налага имуществена санкция от 10 до 50 хил. лв. За опасни отпадъци се считат отработените масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества, както се класифицират боядисаните дограми.

Това припомнят от Министерството на околната среда и водите, тъй като започват проверки дали се горят отпадъци незаконно преди началото на отоплителния сезон. Те ще се извършват от Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят дали предаването на отпадъци с цел изгаряне се извършва само след писмен договор с лица, притежаващи документ за тази дейност по Закона за управление на отпадъци.

Особено внимание ще се обръща на изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил, дървени дограми и други лесно запалими материали, тъй като те отделят отровни вредни емисии в атмосферата.

в. "24 часа"

"Все по-малко бежанци искат закрила в България"

Все по-малко бежанци искат да се установят в България - това стана ясно от думи на Димитър Киров, директор на Дирекция „Качество на процедурата за международна закрила" към Държавната агенция за бежанците пред радио "Фокус". „През 2019 г. продължава тенденцията от миналата година към намаляване на чужденците, които подават молби за международна закрила. От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за миналата година техният брой е бил 2563", обяви той. По негови думи капацитетът на бежанските центрове у нас е запълнен на 9 %, там пребивават 454 лица. Общият капацитет за настаняване в териториалните поделения на агенцията е предвиден за 5160 лица, като при необходимост той можел да бъде увеличен до 6000 места.

"Към настоящия момент с оглед на спокойната миграционна обстановка и малкия брой подадени молби за закрила подобни мерки за увеличаване на местата не се предвиждат. На национално ниво има приети планове за действие в кризисни ситуации. Към настоящия момент миграционната обстановка в страната е спокойна и не се предвижда въвеждането на такива планове", обяснява Киров. Той разказва още и че срокът, в който Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе за поискана международна закрила, е шест месеца. Освен подслон, храна и здравно осигуряване Агенцията осигурява на бежанците и курсове по български език, работа с медиатори и достъп до бюрото по труда, казва още той. Според Киров тенденциите сочели, че не се очаква засилен миграционен процес към страната ни, доказват го и подадените молби за международна закрила през тази година.

Само ден по-рано президентът Румен Радев обяви, че при внезапен масиран натиск от мигранти България няма капацитета да се справи сама. Така той коментира пред журналисти срещата си с премиера Бойко Борисов и правителствения Съвет по сигурността заради ситуацията в Сирия и предприетата на нейна територия акция от страна на Турция. "Първо, представителите на службите за сигурност ни увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната. Трябва да признаем обаче факта, че при внезапен масиран мигрантски натиск България няма капацитета да се справи сама. Затова и аз апелирам, че трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС", обяви в прав текст държавният глава. Според него България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск на границата й, за да е ясно коя държава с какво участва.

в. "Сега"

"770 чужденци гласуват за кмет и общинари"

770 са чужденците, които ще могат да дадат своя вот за кмет и общински съветници на изборите на 27 октомври. Това съобщиха от ЦИК, като уточниха, че става дума за граждани на ЕС, които имат адресна регистрация в България и имат право да гласуват следващата седмица.

Техните имена са добавени към втората част на избирателните списъци, като условието е да имат регистрация в съответното населено място поне 6 месеца преди датата на вота. Причината е фактът, че Изборният кодекс предвижда уседналост за местни избори. От ЦИК показаха и как ще се сгъва бюлетината. Тя трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, след това член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи печат. Преди излизане от тъмната стаичка, избирателят трябва да я сгъне отново, така че тайната на вота му да е защитена.

Следва втори печат и откъсване на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия. Едва тогава тя трябва да бъде пусната в урната. Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предупреждават че, при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията. Именно затова препоръчват, след поставянето на втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите да я сгънат трети път, но вертикално. „Бюлетините са направени от плътна хартия и ако не бъдат добре омачкана по ръбовете, има възможност тя да се отвори. В тази връзка нашата препоръка е преди да излязат от кабинета за гласуване, добре да стиснат бюлетината по ръбовете, така че тя да остане затворена, а не при пускането да се отвори", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В четвъртък са тръгнали и първите камиони с бюлетините за 5 областни града, които вече трябва да са ги получили-Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Крайния срок книжата да бъдат разпределени по секциите е ден преди изборите, т.е. в дена за размисъл. Вече са започнали и обученията за ОИК, а от следващата седмица ще стартират и за СИК.

в. "Монитор"

"Втори опит: Келнер взима bTV"

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Българската държава може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер да купи "Нова телевизия" през миналата година, но той най-вероятно ще е новият собственик на другата голяма медийна компания на местния пазар - bTV Media Group. Три независими източника на "Капитал" потвърдиха, че преговорите между него и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или до дни.

PPF - фондът, контролиран от Петр Келнер, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...