Преглед на икономическите теми в печата, 16 юли

16.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 16 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"КНСБ иска да се оповестят имената на търговците на ток"

Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Това заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод драстичния скок на цените на електроенергията за бизнеса. Преди дни Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че се подготвят нови сигнали до прокуратурата заради манипулация на пазара на ток.

По думите на Димитров индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти е имало ненормални цени по сегмента "Ден напред". Според него обаче обяснението било не в производителите, а в търговците. Имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения и ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично, категоричен бе Димитров.

в. "Дума"

"Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи"

За разкриването на частен фонд, който да конкурира НЗОК и да управлява публични средства за здравеопазване, ще е необходимо наличието на 500 хил. желаещи да участват в него. Това стана ясно по време на Национална кръгла маса в понеделник, посветена на състоянието на здравната система в България. На нея ресорният министър Кирил Ананиев и екипът му представиха новата си визия за бъдещето на сектора.

По време на дебатите след изслушването представители на съсловните организации, народни представители, финансови експерти и пациентски организации се обединиха около становището, че новата визия не дава конкретни решения на сега съществуващите проблеми в системата, а се повдигат нови въпроси и неясноти.

Предложението на министър Ананиев е да се демонополизира НЗОК чрез навлизане на допълнителни частни фондове на пазара. Така ще се даде възможност пациентът сам да избира къде да се осигурява и кой да управлява парите от здравните му вноски. Новите участници ще се конкурират както с НЗОК, така и помежду си. Предложеният модел трябва да позволи на осигурените лица да избират болници, пакет и обхват на ползваните услуги. Яснота как точно това ще се реализира, все още няма.

Основният пакет от здравни дейности ще се формира от задължителната здравна вноска от 8%. Този пакет ще се определя от Министерството на здравеопазването (МЗ) и съсловните организации. Цените на дейностите в него ще подлежат на договаряне между различните каси и застрахователи, от една страна, и болници, клиника, лаборатории, от друга.

в. "Труд"

"България е в топ 20 по поскъпване на домовете"

България е на 20-то място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантска компания за недвижими имоти. Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо предходното тримесечие. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато страната ни беше на 14-о място в класацията с повишение на цените от 7,5% на годишна база и 2,8% на тримесечна.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил.

Дългогодишният лидер Хонконг пада от първо на 22-то място в класацията, като средните цени са отбелязали годишен спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, сериозните колебания на фондовия пазар, засилването на местната валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Само четири страни са отбелязали двуцифрен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие, като след Словения се нареждат Малта (+11,8%), континенталната част на Китай (+10,7%) и Унгария (+10,4%). В първата десетка попадат още Мексико (+9,9%), Турция (+9,7%), Чехия (+8,7%), Латвия (+8,6%), Холандия (+8,4%) и Сингапур (+8,3%).

Средните цени на жилищните имоти в 56-те страни и територии, наблюдавани от компанията, са се повишили с 4,3% през 2018 г.

в. "Труд"

"Дончев предлага дебат: да има ли общински данък върху дохода на всеки"

Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев.

"Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка и ще събере пари. Или обратното - общинският съвет може да реши данъкът да стои на базисната стойност, за да е атрактивна общината за нови инвеститори. Според мен е хубаво да има рестарт на тази тема след местните избори и да се проведе тази дискусия. Категорично трябва да увеличим приходната база на общините и да дадем на местната власт инструменти да развиват общините", заяви Дончев в интервю за "24 часа".

Правителството вече веднъж предложи такъв данъчен механизъм, но той бе отхвърлен от парламента преди 2 години.

"По принцип всяка възможност за увеличаване приходите на общините е добре дошла. Данъци лесно се свалят, но по-трудно се вдигат, затова всяка идея в тази посока трябва да бъде подложена на широк обществен дебат с активно участие на хората в общините", коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ.

Категорично против жителите на общините да бъдат товарени с допълнителни данъци се обяви обаче кметът на Кърджали Хасан Азис, който пък е и зам.-председател на ДПС. Според него имало две посоки за по-големи приходи на общините. Първата е държавата да им преотстъпва част от събрания данък. Втората, събираните данъци да бъдат споделени - ако държавата събира 20 процента, 5 на сто за бъдат да местната власт. Хасан Азис допуска и вариант, при който част от събирания ДДС да постъпва в общините.

в. "24 часа"

"Токът е поскъпнал с 29% за 12 години"

При 36.8% инфлация за последните 12 години токът е поскъпнал с 29 на сто. Нещо повече -днес битовите потребители и малките фирми дори плащат с 6 лв. по-малко за един мегаватчас електроенергия спрямо протестната 2012 година. Това показва анализ на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ), в който се разглеждат цените на тока за клиентите, присъединени на ниско напрежение. В него са използвани данни от ценовите решения на енергийния регулатор за периода от началото на юли 2007 до края на юни 2019 година. Цените са определени не за календарна, а за регулаторна година - с начало 1 юли.

Така през първата регулаторна година (юли 2007 - юни 2008 г.) цената на тока на регулирания пазар за домакинствата и дребния бизнес е била 146 лв. за мегаватчас (МВтч) с ДДС. За 12 г. тя е нараснала с 29% и сега един МВтч вече струва 188 лева.

Изменението обаче не е еднопосочно - цените достигат своя пик от 194 лв./МВтч през 2012 г., а през следващите години се задържат на по-ниско ниво. Така регулираните цени за периода юли 2018 - юни 2019 г. са с 6 лв./МВтч по-ниски от тези през 2012 г., става ясно от анализа на ИЕМ. Това повдига много въпросителни дали токът за бита не се държи умишлено на по-ниски нива, за да няма обществено недоволство.

В същото време цената за производство скача почти двойно - от 57 лв./МВтч през 2007 -2008 г. до 108 лв./МВтч през 2018 - 2019 г. Основен фактор за това е бумът при ВЕИ мощностите. Преференциалните цени, по които се изкупува енергията, произведена оттях, се покриват чрез специални добавки към цената за пренос, заплащана от всички ползватели на мрежата, се сочи в анализа на ИЕМ.

Добавката за ВЕИ в размер на 2.12 лв./МВтч се появява в ценовите решения за пръв път през 2009 г., устойчиво нараства през следващите години и достига до единадесеткратно по-високи размери от 23.78 лв./МВтч през 2018 г. Към нея постепенно се присъединяват и добавки за насърчаване на високоефективно комбинирано производство на ток и парно и за финансиране на невъзстановяеми разходи, свързани с американските тецове в "Марица-изток". От 2013 г. добавките се калкурират в цената "задължение към обществото".

в. "Сега"

"Строителството на „Български поток" ще се проточи за неопределено време"

Строителството на българския участък от трасето на "Турски поток" ще се забави допълнително. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) окончателно не позволи на държавната "Булгартрансгаз" да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение Тазово развитие и разширение в България" (ГРРБ), докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад".

Определението на съда потвърждава неотдавнашно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на "Турски поток" през българска територия. В края на май държавният оператор обяви, че "Аркад" отпада от състезанието, тъй като не е подал навреме редица документи, а от ГРРБ са дали по-добра оферта.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад". Едновременно стова КЗК отказа предварително изпълнение на оспорваната поръчка и така държавният газов оператор не можа да сключи договор с ГРРБ, което блокира започването на строежа на газопровода. Ангажиментът към "Газпром" бе първият газ към Сърбия да потече още догодина.

Това може да се отрази и на бъдещата либерализация на газовия пазар. През април например енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че концепцията за "Български поток" включва две неща - изграждане на тръбата и старт на газовата борса. "Това са двете задължителни условия, за да можем да говорим за либерализиран пазар и сигурност на доставките. Когато имаме възможност да доставяме от различни източници, по различни маршрути, тогава ще имаме съответно и ликвидна борса, която да осигури конкурентни цени на българските потребители и бизнес", заяви Петкова.

Борбата за това кой да изгради 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница продължава пореден месец. Строителството на участъка ще струва над 2.2 млрд. лв., осигурени от българската държава, и това прави проекта особено атрактивен.

в. "Сега"

"От НАП са изтекли лични данни на милиони български граждани и фирми"

Вероятно най-големият теч на лични данни в България. Така изглежда масивът от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла, който анонимни хакери разпратиха до български медии в понеделник. При преглед на информацията в тях "Капитал" откри бази данни с по над 1 млн. реда съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. А това, че става въпрос за истински теч, може да се потвърди от случайни справки, при които открихме данни на няколко журналисти от вестника. А също и на финансовия министър Владислав Горанов.

Голяма част от информацията е стара и отразява справки от преди повече от десетилетие. При други не може да се определи към кой момент са данните. Но част от файловете съдържат и нови вписвания дори от юни, което говори, че пробивът е направен скоро.

Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите. Характера на данните вътре говори по-скоро, че те произхождат от Националната агенция за приходите (НАП). Това се посочва и в официалния отговор на запитването на "Капитал" от финансовото министерство: "НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на МФ. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно."

в. "Капитал"

"На всеки 20 дарения у нас по едно завещание"

На всеки 20 дарения у нас се пада само по едно завещание. Това показват данните на Имотния регистър за първите три месеца на 2019 г.

Тенденцията е, че българинът не разчита особено на завещанията, сочи проучване на „Монитор". Справка в Агенцията по вписванията показва, че инструментът се използва най-вече в София и големите градове.

През първото тримесечие на 2019 г. са обявени 336 завещания в цялата страна по отношение на имоти, 70 от които в София, по 19 в Пловдив и Русе, 20 във Варна и останалите в други населени места. За същия период на 2018 г. цифрата е 349 обявени завещания, а за цялата година броят им е 1667. През първото тримесечие на 2017 г. обявените завещания в имотния регистър са 347, а броят им за цялата година е 1725. По-голямата част от завещанията се обявяват от нотариуси, а останалите, които са били депозирани за съхранение в Агенция по вписванията, се обявяват от съдия по вписванията.

„Голямата част от завещанията касаят разпореждане от страна на завещателя с притежаваните от него недвижими имоти към момента на смъртта, като след обявяването им се вписват в имотния регистър. Има и завещания, касаещи движими вещи, банкови сметки, интелектуални права, моторни превозни средства и т.н., като те не подлежат на вписване в имотния регистър", обясни пред „Монитор" председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 13.12   1294 г. – Папа Целестин V абдикира от папството, което е първият случай на абдикация на папа в историята на католицизма. 1519 г. – Експедицията на Фернандо...