Половината от младите безработни - без образование

04.05.2012 | 15:12
по статията работи: Ралица Стоянова
Отпускат 35 млн. лева от ОПРЧР за стажове
Половината от младите безработни - без образование

Близо половината от безработните младежи са без квалификация и образование. Качественото образование и интеграцията на пазара на труда са от ключово значение за разгръщане на пълния потенциал на младите хора, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес на откриването на Ден на кариерата в УНСС.

Той напомни, че през март правителството одобри Националната инициатива „Работа за младите хора в България” с целеви групи безработни или неактивни млади хора до 29-годишна възраст. В инициативата са включени мерки за активиране на младите хора без работа, повишаване на конкурентоспособността им и облекчаване достъпа до първо работно място за младежите.

39% от бюджета на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) - 925.9 млн. лева, са заделени за интеграция в заетостта на уязвимите групи, както и за повишаване знанията и уменията на работната сила, информират от социалното министерство.

МТСП изпълнява схема „Създаване на заетост за младежите чрез осигуряване на възможност” за стаж, която със своя бюджет от 35 млн. лева ще позволи повече от 8 500 млади безработни със средно или висше образование да натрупат трудов опит в реална работна среда. По схемата до момента са включени над 2 000 младежи, а опитът показва, че 60% от завършилите стажа успяват да си намерят работа.

През април социалното министерство стартира изпълнението на схема, която дава възможност на 600 безработни младежи до 29-годишна възраст от групите в неравностойно положение на пазара на труда, със завършено висше образование, но без стаж по специалността, да се включат в кратковременни 9-месечни платени стажове в администрациите от системите на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Схемата е с бюджет от 3 млн. лева и ще се изпълнява до края на 2014 г.

Заместник-министър Зорница Русинова представи възможностите в подкрепа на младите хора по ОПРЧР. В момента се изпълнява схемата „Ученически и студентски практики”, която ще помогнена 54 хиляди ученици и 74 хиляди студенти да придобият практически умения за работа в реална среда.  По този начин общият размер на средствата, които държавата е заделила за ученически и студентски практики, доближава 98 млн. лева 20 млн. лева по ОПРЧР са насочени за подкрепа на докторантските програми и за развитие на научния потенциал на 950 млади хора, търсещи научна кариера. Чрез оперативната програма са осигурени близо 133 млн.лв. за стипендии и награди за над 70 хиляди студенти.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...