Младежката безработица у нас е намаляла с 6 % през последните три години

30.05.2017 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Това показва данни от прилагането на тригодишната гаранция за младежта, заяви пред журналисти социалният министър Бисер Петков
Младежката безработица у нас е намаляла с 6 % през последните три години
Снимка: БГНЕС

През последните три години броят на безработните младежи до 24 години у нас е намалял с 6 %. Това показва данни от прилагането на тригодишната гаранция за младежта, заяви пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Според Петков страната ни трябва да фокусира работата си върху тези младежи, които нито работя, нито учат.

На международна конференция в София внимание бе обърнато на младите. Безработицата при младежите е намаляла през последните години, заяви социалният министър. Едно от причините за положителния успех е в това, че от няколко години България създаде мрежа от младежки медиатори. Тяхната основна цел е свързана с това да повишат информираността на младите за това как могат да се реализират на трудовия пазар. През следващите години внимание ще се обърне на тези младежи, които нито учат, нито работя. 

"Положителното е, че заетостта сред младежите нараства, респективно намалява коефициента на безработица. Това, което беше посочено в конференцията, и което ще бъде адресирано с нашите бъдещи действия е към тази група безработни младежи, които не учат, съответно не работят и не желаят да работят т.е. не са се регистрирали в бюрата по труда" , посочи Бисер Петков - министър на труда и социалната политика.

Според проф. Победа Луканова от Института за икономически изследвания към БАН, редица са факторите и причините, заради които младите не желаят да започнат работа или да учат. 

"Относителният дял на неактивните е доста висок, повече от 2/3 от тази група. Очевидните причини за това могат да се предположат", посочи още тя.  

"Като заетост, заетост например в сивата икономика, поради която никой не се обявява, не се припознава като зает. Изчакване период за емиграция или за вътрешна трудова миграция от малкия град към големите градове и столицата, или просто отлагане по някакви причините на трудова реализация", заяви проф. д-р Победа Луканова - БАН. 

Последните данни показват, че над 30% от младежите, които са започнали работа, продължават да работят и след изтичането на първите 6 месеца. Според социалния министър Бисер Петков страната ни трябва да продължи политика за информираност на младите и да повиши техния интерес към реализацията на трудовия пазар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...