Електронни рецепти могат да намалят цените на лекарствата* 1

25.02.2012 | 11:14
по статията работи: Ралица Стоянова
Лекарствата в чужбина са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите, обясни Константинов
Електронни рецепти могат да намалят цените на лекарствата*
Снимка: Sxc.hu

При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино. Въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите. Това обясни здравният министър Стефан Константинов пред Дарик радио.

Има три начина за намаляването на цените на лекарствата, заяви Константинов. По думите му възможностите са силово налагане на производителите на по-ниски цени, намаляване на ДДС за лекарствата или въвеждане на електронни рецепти и свързване на всички аптеки с НАП, за да се следят оборотите.

Финасовият министър Симеон Дянков вчера изрази категоричната си позиция, че ДДС на лекарствата не може да се намали, въпреки че България попада в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.

Здравният министър подробно обясни и механизма за ценообразуване на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта лекарства чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. Неин председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип.

Константинов посочи, че върху крайните цени влияе и факторът големина на местния пазар.

 

 

В Пловдив например едно от най-често употребяваните лекарства за високо кръвно налягане се продава на 13 различни цени в аптеките, тъй като има много различни производители. Това съобщи Димитрия Стайкова от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив, цитирана от Агенция "Фокус". Става въпрос за една и съща лекарствена молекула на 13 различни компании със съответните различия в цената. От друга гледна точка е направено така, че за лекарствата в позитивния списък да се плаща една и съща цена. Списъкът включва тези лекарствата, за които се плаща по Здравната каса и по линия на болничното лечение. Независимо, че са на различни компании, когато съдържат една и съща молекула, за тях от обществените фондове се плаща една и съща сума, каза Стайкова.

 

Преди няколко дни здравният министър съобщи, че започва проверка на цените на лекарствата. В понеделник той ще събере представителите на големи фармацевтични компании в България с искане да намалят цените на лекарствата за здравната каса.

* Информацията е допълнена в 15.20 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Павел Додов 25.02.2012 | 12:34
А ЗАЩО не се въведат ЕЛЕКТРОННИ ЗДРАВНИ ДОСИЕТА на всички българи ? 1. Унифицирана таблична схема на пациента - софтуер 2. линкове за различните профили: за джипи, зъболекар, очен лекар и т.н. При "оплакване" и симптоми: софтура сам да разпада меню на възможни опции (варианти за лечение, предлагани лекарства според степента на заболяване и т.н.). Всички лекари да са свързани в национален Здравен Регистър (с оторизация и права на достъп, "хронология" на посещенията на здравния картон на всеки пациент за Защита на информацията и т.н.) Дори в отдалечените места (селата)с USB мобилна карта да имат интернет достъп ?! Електронна Връзка за автоматичен обмен на данни с НЗОК и НОИ , аптеките (при изписване на Рецепти) АКО желанието е: Да се намалят злоупотребите по веригата и ефективно приложи здравна Реформа: Представяте ли си КОЛКО МИЛИАРДА лв. ще се икономисат в Здравното осигуряване ??? А колко ГРЕШКИ и ЗЛОУПОТРЕБИ ще се спрат ?! А това за бизнеса и Държавата като Работодател колко икономии ще отчете ?! "На това копче да му ушием балтон" - метафорично казано ! Вярно: МНОГО служители (хиляди) ще останат без работа (конкретно: работещите в тези системи), но НАЛИ гоним ефективност на труда ?! Нужно ли е да се раздават безсмислено заплати на оператори в системата, по собре е да се създаде Здравна полиция, която да следи за измами(с осигуровки, ТЕЛК и др.) Какъв е смисъла: Да се лекуват неправомерно пациенти от високоплатени за здравното заведение измислени заболявания (или уж симптоми за такива) и разходват средства от и без това отънелите джобове на хората ?! Така ще спрат и фалшивите болнични, а на действително болните ще се осигурява ефективно лечение, ще се създаде (вярно: в рамките на 2-3 години) хронология и вярна "картинка"на здравните проблеми на нацията и осигури вярна информационна система: какви необходимости има в здравната система, ще се осигурят по добри условия за лечение, ще се повиши нивото на заплащане на здравните работници (и така спре изтичането на кадри от държавата). С две думи: Решение ИМА ! - стига да има ВОЛЯ за Здравна реформа ?! При въвеждане на такава интернет система: още след третия месец ще се разбере: къде има злоупотреби, къде има необходимост от средства, къде болничните заведения са неефективни и къде е необходимо държавата да приложи социалната си функция ?!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...