ЕК удължава финансирането за Дунав мост 2

29.06.2011 | 17:11
по статията работи:
Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение
ЕК удължава финансирането за Дунав мост 2

Проектът за Дунав мост 2 ще получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия до няколко седмици. Това стана ясно по време на заседанието на Комитета за наблюдение на ИСПА, който се проведе на 28 и 29 юни.

Искане за удължаване на финансовия меморандум бе изпратено от България и от Румъния. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години.

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор - за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

По време на заседанието бяха обсъдени и другите два проекта в сектор "Транспорт" на ИСПА - жп линията Пловдив - Свиленград и АМ „Люлин". По фаза 1 на жп трасето, от Крумово до Първомай, са изпълнени 98% от строителните работи. Дейностите по железния път са приключили, а контактната мрежа е готова. Остава да бъдат завършени електрификацията, въвеждането в експлоатация на надлезите по трасето и изграждането на подстанция Крумово, като към момента са изградени 85 % от нея,  съобщиха от МТИТС. Разплатените средства по фаза 1 са в размер на 89,3 млн. евро. По фаза 2, от Първомай-Димитровград, са изпълнени 78% от строителните работи, а разплатените средства са 55,5 млн. евро. Останалата част от линията, от Димитровград до Свиленград, бе включена в обхвата на Оперативна програма „Транспорт", като апликационната форма на проекта вече е готова и е изпратена в Европейската комисия.

От Агенция „Пътна инфраструктура" показаха кадри от вече готовата и пусната в експлоатация автомагистрала „Люлин". Представителите на Европейската комисия изразиха задоволство, че виждат проекта завършен. Към днешна дата общото изпълнение в сектор транспорт на ИСПА показва, че са разплатени над 490 млн. евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...