Дончо Барбалов очаква скоро да е готов по-дълъг участък от третата метролиния

23.08.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Строежът на първия етап на Третата метролиния се очаква да приключи през октомври, обяви днес зам.-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов
Дончо Барбалов очаква скоро да е готов по-дълъг участък от третата метролиния
Снимка: БГНЕС

Строежът на първия етап на Третата метролиния се очаква да приключи през октомври, обяви днес зам.-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов пред "Труд". Първите 8 км от новото трасе трябва да са готови следващите месеци – от кв. "Красно село през центъра до бул. "Владимир Вазов", уточни той.

Кметът Йорданка Фандъкова обаче каза на 5 август, че до края на годината ще е готов и пуснат за ползване доста по-кратък участък от трасето - от "Красно село" само до ул. "Граф Игнатиев". Това е с три метростанции по-малко, отколкото до бул. "Вл. Вазов".

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, на 2 август пред БНР каза: "Най-добре е цялата трета метролиния да се пусне едновременно, а не на отделни участъци." Той посочва като реалистична крайна дата за това февруари 2020 г.

"За две (метро)станции не е разумно да се пуска. Срок за всички станции засега е февруари, но ще се мъчим да го дръпнем до Нова година (участъка) до "Красно село", обяви той.

Мотивите на Братоев за по-късна пускова дата са свързани с изискванията на производителя на новите метровлакове – фирмата "Сименс", за по-продължителни изпитания по трасето.

"Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок по искане на "Сименс" беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок", подчерта инж. Братоев. Той също, както Фандъкова, очертава първия участък на третата метролиния от "Красно село" до ул. "Граф Игнатиев", а не до бул. "Вл. Вазов".

"От края на август до началото на септември ще имаме възможност да подадем напрежение и да започнат изпитания на централния участък "Граф Игнатиев" - "Красно село", заяви Братоев.

Договорените със "Сименс" шестмесечни изпитания трябва да завършат през февруари 2020 г., което съвпада с крайния срок, искан от инж. Братоев. Третият метродиаметър е от кв. Горна баня при Околовръстния път до жк "В. Левски" и ще е с общо 18 метростанции.

Строителството на Линия 3 се осъществява с финансиране по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и съфинансиране от общината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...