Вместо с 10%, токът поскъпва с 13% от 1 юли*

29.06.2012 | 10:51
по статията работи: Петър Чернев
Промяната била заради добавките за "зелена енергия".
Вместо с 10%, токът поскъпва с 13% от 1 юли*

Увеличението на цената на електроенергията ще бъде с 13% от 1 юли 2012 година. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде Агенция “Фокус”.

"Единственият фактор за увеличението на цената на електроенергията наистина са добавките за "зелена енергия" и те формират едно увеличение на цената с общо около 13, вместо обявените от нас 10%", каза Семерджиев.

"Няма съществени промени в нашето решение. Единствено се наложи корекция в добавката за зелена енергия, тъй като и до момента НЕК претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници. Корекцията не отчита бъдещите периоди, а настоящия момент", обясни шефът на ДКЕВР. Той допълни, че може да бъде постигнато балансирано развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), без да се напряга изключително много пазарът.

"Независимо че цените на електроенергията в България са най-евтини в Европейския съюз, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите", заключи Семерджиев. Той прогнозира, че това ще е последното рязко голямо увеличение на зелената енергия в крайната цена на тока, информира БТА.

Председателят на ДКЕВР обясни, че с предстоящото поскъпване ще се даде възможност на НЕК да изпълнява задълженията си, без да достигне до фалит. Според представените данни държавната енергийна компания има дефицит в разплащанията от цената на електроенергията, които са в размер на повече от 150 млн. лв. Той вероятно ще се увеличи до 200 млн. лв.

Според предишните разчети на ДКЕВР от 1 юли токът за бита ще поскъпне с около 10 на сто. Междувременно стана ясно, че австрийската компания EVN е поискала стойността на електроенергията да се променя на всеки 3 месеца, а не веднъж годишно, както е в момента. Като мотив дружеството е посочило пуснатите в експлоатация само през последния месец и половина соларни паркове с обща мощност над 250 MWp (мегаватпика).

За да бъдат максимално коректни фактурите преди предстоящото вдигане на цената на тока, от дружествата ЧЕЗ и ЕVN предложиха на абонатите им сами да отчетат консумираната от тях електроенергия. От третото електроразпределително дружество Е.ОН все още не са съобщили дали и как клиентите им ще могат да отчетат електромерите си сами.

Природният газ поскъпва с 4,88%

Природният газ поскъпва с 4,88% от 1 юли 2012 г. при поискано близо 16%-но увеличение на цената от "Булгаргаз". Това е крайното решение на ДКЕВР, което беше обявено днес. Заради промяната в цената на горивото цената на топлинната енергия в столицата ще се повиши с 2,7 на сто, защото "Топлофикация София"няма никакви резерви да поеме поскъпването на природния газ, обясни Семерджиев.

*Информацията е актуализирана в 14.10 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...