Варненци плащат просрочени глоби на стойност 511 хил. лв.

08.05.2012 | 15:49
по статията работи: Теодора Пенева
През първите 4 месеца от 2012 г. НАП Варна е събрала 210 хил. лв. от неплатени разноски по съдебни дела
Варненци плащат просрочени глоби на стойност 511 хил. лв.

 

От администрацията на Националната агенция за приходите (НАП) във Варна са събрали 511 хиляди лева от неплатени глоби към различни институции през първите четири месеца от годината. Това информираха от пресцентъра на Агенцията.

Става дума за неизплатени наказателни задължения към органите на съдебната власт, към КАТ, към регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и други.

210 хиляди лева са събрани от неплатени такси, глоби и разноски по дела, невнесени в законния за това срок. Общо 83 хиляди лева пък са глобите на КАТ, събрани от 833 варненци, а 43 хиляди лева – по санкции на ДАИ. Внесени са и закъснели санкции, наложени от Главната инспекция по труда (ГИТ). По актове, издадени от общини, са събрани 29 хиляди лева.

От НАП Варна уточняват какъв е установеният ред при изготвянето на глоби и санкции от държавни органи. Необходимо е те да бъдат внесени в срок. Ако обаче данъкоплатецът изпусне този срок, събирането на сумите става отговорност на НАП. Съответните органи изпращат на Агенцията глобите и наказателните постановления, за да бъдат предприети нужните действия за изискването им.

Оттук, финансовото ведомство ни изпраща покани и уведомления, за да платим доброволно наложените ни глоби и санкции. В случай, че не го направим, следва принудително събиране на дължимите суми, свързано с прилагането на край ни мерки – например запор на заплата и на банковата сметка на санкционираното лице.

По тази причина приходната агенция съветва гражданите да внесат в срок просрочените си глоби.

Освен това напомня, че всяко физическо или юридическо лице, което поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към нея, бива проверен за това дали не дължи някаква глоба. Ако потребителят има такава, той се приканва да се издължи, преди да получи удостоверението, или задължението се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и други.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.11   1095 г. – Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война –...