Броят на започналите работа надхвърля регистрираните безработни до юни

15.07.2019 | 15:55
по статията работи: econ.bg
През първите шест месеца на годината броят на хората, започнали работа, надхвърля този на регистрираните безработни, съобщава агенцията по заетостта. За периода общо 123 410 безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа
Броят на започналите работа надхвърля регистрираните безработни до юни
Снимка: Агенция по заетостта

През първите шест месеца на годината броят на хората, започнали работа, надхвърля този на регистрираните безработни, съобщава агенцията по заетостта. За периода общо 123 410 безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа. За този период броят на реализираните на пазара на труда спрямо броя на регистрираните безработни е нараснал с 1.1 процентни пункта в сравнение с първото полугодие на предходната 2018 г.

Постъпилите на работа през юни са 19 898 безработни, като 82.2% от тях са устроени в реалната икономика. Други 689 души от групата на пенсионерите, учещите и заетите също са намерили своето ново работно място.

Същевременно тенденцията за понижаване на регистрираната безработица в страната се запазва и през юни, като в средата на годината равнището ѝ се установява на 5.2%, сочат данните на агенцията. Отчита се спад от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец и от 0.5 процентни пункта на годишна база.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са 169 659 души, като снижението спрямо май е с 5740. В сравнение с юни 2018 г. те са с 18 917 по-малко.

Новорегистрираните безработни през юни са 21 404, като от тях 1708 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 9019 души чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обхваща все повече заети, учещи и пенсионери, сред които работодателите също разчитат да намерят своите кадри, посочва агенцията. Нови 647 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

На субсидирани работни места през месеца са устроени 3536 души:

2736 – по програми и мерки за обучение и заетост, и 800 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

През юни в различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 1156 безработни. Завършилите обучения през месеца са общо 8653 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 19 623, като 86.1% от тях са в частния сектор.

Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (28.6%), хотелиерството и ресторантьорството (10.4%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (13.8%), административните и спомагателните дейности (18.7%), строителството (4.9%) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; водачи на МПС и подвижни съоръжения; стопански и административни техници и приложни специалисти и други.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...