Безработицата в еврозоната е рекордна през декември 2011 г.

31.01.2012 | 14:20
по статията работи: Петя Бързилска
Отчетената безработица достига 10,4% от активното население
Безработицата в еврозоната е рекордна през декември 2011 г.
Снимка: Sxc.hu

Безработицата в еврозоната достигна 10, 4% от активното население през декември 2011 г. Това е най-високото ѝ ниво в историята, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Новият рекорд вече беше постигнат и през ноември, след като Евростат ревизира към повишение безработицата през този месец. Стойността ѝ се покачи от оповестените по-рано 10,3% на 10,4%. Нивото на безработицата отговаря на очакванията на аналитиците, анкетирани от агенция DAU Jones, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

За осми пореден месец безработицата в еврозоната надвишава прага от 10%. Според данните на Евростат 16 469 души са били без работа в 17-те страни-членки, приели еврото, през декември. Този брой е с 20 000 повече спрямо ноември. Испания продължава да е страната с най-висока безработица от 22,9% както и предходния месец, следвана от Гърция с 19,2%. Безработицата в Австрия остава най-ниска - 4,1%, следвана от Холандия с 4,9%, която измества от второто място Люксембург с 5,2%.

Безработицата във Франция се е увеличила до 9,9% спрямо 9,8% през ноември. В Германия тя остава на нивото от 5,5%. За целия ЕС равнището ѝ се е запазило непроменено през декември спрямо ноември - 9,9%. Евростат ревизира към повишение безработицата през ноември от 9,8% на 9,9%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...