Безработицата в ЕС се сви до предкризисните времена

30.11.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
През октомври 2018 година безработицата в ЕС остана на септемврийското рекордно дъно от 6,7%, докато в рамките на еврозоната стабилизира за четвърти пореден месец на ниво от 8,1%
Безработицата в ЕС се сви до предкризисните времена
Снимка: БГНЕС

През октомври нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се стабилизира за втори пореден месец в рекордно историческо дъно от 6,7%, в рамите на еврозоната остана за четвърти пореден месец в 10-годишно дъно от 8,1%, докато в България нарасна слабо до 5,4%, след като през предходните четири месеца стабилизира на най-ниско ниво от декември 2008 година насам от 5,3%, показват данни на Евростат.

През октомври 2018 година безработицата в ЕС остана на септемврийското рекордно дъно от 6,7%, докато в рамките на еврозоната стабилизира за четвърти пореден месец на ниво от 8,1%.

Според европейската статистика общо 16,626 млн. европейци, от които 13,172 милиона от еврозоната, са били без работа през десетия месец на настоящата година, като спрямо септември е отчетено слабо понижение на безработните в ЕС с 4 хиляди, докато борят на безработните в еврозоната се повиши с 12 хиляди. Спрямо октомври 2017-а година обаче, общият брой на безработните европейци е спаднал с цели 1,523 милиона, от които 1,121 милиона в рамките на единния валутен блок.

Най-ниска безработица през октомври е регистрирана в Чешката република, следвана от Германия (3,3%), докато най-висока безработицата остава в Гърция и в Испания.

В рамките на октомври общо 3,468 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС, като това представлява понижение на младежката безработица с 215 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 16,3%.

Евростат представи и данни, според които безработицата в България се повиши слабо през октомври до 5,4%, след като през предходните четири месеца тя беше на ниво от 5,3%. Година по-рано обаче безработицата в нашата страна беше на ниво от 5,9%.

По този показател нашата страна се нарежда на четиринадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 19-те страни - членки с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През десетия месец на настоящата година 177 хиляди българи са били без работа спрямо 175 хиляди през септември и 197 хиляди безработни точно преди година, показват днешните данни на Евростат. Трябва да се има предвид, че през август тази година беше отчетен рекордно нисък брой от 174 хиляди на безработните българи.

Нивото на младежката безработица в България обаче се понижи през октомври до 11,9% от 12,4% през предходния месец, като през десетия месец на годината без работа са били общо 17 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 18 хиляди през септември и 21 хиляди година по-рано.

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна стабилизира за трети пореден месец на ниво от 4,6% спрямо 5,8% преди година, докато безработицата сред мъжете се увеличи слабо през октомври до 6,0% от 5,9% месец по-рано, стабилизирайки на нивото от 6,0%, отчетено преди година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...