Виена е най-приятният град за живеене

04.09.2019 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Австрийската столица за втора поредна година печели титлата за най-добрия за живот град в света, според годишната класация на световните урбанистични центрове на „Economist Intelligence Unit“
Виена е най-приятният град за живеене
Снимка: под лиценза на creative commons

Австрийската столица за втора поредна година печели титлата за най-добрия за живот град в света, според годишната класация на световните урбанистични центрове на „Economist Intelligence Unit“.

Туристите може би вече са запознати с нейните хабсбургски дворци и многобройните възможности за кафе и торта, но как още Виена запазва мястото си на върха?

Страхотни гледки

Околната среда е важен фактор в класацията на EIU и Виена се гордее с достъпа на жителите си до изобилието от зелени площи, като хълмистите гори в границите на града са лесно достъпни чрез ефективната система за обществен транспорт. Дори в градската му зона половината от града е потънала в зеленина.

Виена може да се похвали и с това, че питейната й вода идва директно от Алпите, но ако жителите се нуждаят от още повече вода, за да се охладят, участък от река Дунав е отворен за плуване през лятото – за който има връзка с метро, разбира се.

“Приобщителен” град

Много от общинските политики на Виена се фокусират върху контрола на разходите за живот и предотвратяването на модели на неравенство, които са засегнали други големи градове. Например, годишните пътни карти за градския транспорт струват само едно евро на ден и вече преборват употребата на автомобили в града.

Жилищата също са област, в която се правят усилия да се намалят разходите в продължение на десетилетия, като около 60% от 1,8 милиона жители на града живеят в имоти, където цените на наемите имат таван. Цената на живота като цяло е близо до средната за Европа, а нивото на престъпност в града е най-ниското от почти 20 години.

Виенчанката Барбара Збърни каза за АФП, че в града няма “гета”, добавяйки: “Различните култури се смесват добре.”

Доволни ли са всички?

Може да се досетим, че предвид всичко това виенчанинът е сред най-веселите хора в света и в последното проучване на удовлетвореността, проведено от градските власти през юни, девет от десет души наистина твърдят, че са „доволни“ или „много доволни“ да живеят във Виена, като културният живот и околната среда на града са особено развити.

Виенчани обаче имат репутация на „Schmaeh“ или сардонично чувство за хумор и не винаги гледат откъм светлата страна на живота. Всъщност съветите за новодошлите често включват основното умение да се оплакват като местни – или „raunzen“ в местния диалект.

Проучване сред емигранти в световен мащаб класира Виена на 65-то място от 72 града по „дружелюбност“, като езиковата бариера е посочена като особен проблем.

Пристрастие към Виена

Левицата печели всички демократични избори във Виена в продължение на един век, като града понякога влиза в противоречие с по-консервативната останала част от страната.

Следователно всяко ласкателно международно класиране е полезно за градските власти, особено преди очакването за силно предизвикателство за десницата в общинските избори през 2020 г.

Предишното дясно национално правителство при канцлера Себастиан Курц често беше обвинявано в пристрастие към Виена, особено по отношение на социалните разходи на града. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...