Как да се борим с младежката безработица

27.04.2012
по статията работи: Ралица Стоянова
Стажове, участие в проекти, насърчаване на професионалното образование са сред препоръките на Manpower
Как да се борим с младежката безработица
Снимка: Sxc.hu

Все повече млади хора се борят да вземат участие на пазара на труда – 48.8% от потенциалната работна сила през 2011 г. според Международната организация на труда. Същевременно работодателите в световен мащаб срещат трудности при намирането на квалифицирани кандидати, сочи най-новото проучване за недостиг на таланти на ManpowerGroup.

“По-голямата безработица  сред младежите идва от там, че голяма част от тях дори не търсят работа. От друга страна само определени работодатели предлагат „модерни“ работни места и „съвременен начин на работа“, което кара младежите все по-често да се ориентират към предприемачество или търсене на работа в чужбина. Не са усвоени до край както потенциала на младите жени,  на младежите от малцинствата и тези на имигрантите”, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България.

Новият програмен документ на ManpowerGroup "Търсят се енегрични, посветени на кариерата младежи" предлага ориентирани към бизнеса решения за предизвикателството младежка заетост, като например:

  • Участие в програми за кариерно ориентиране за младежта още в училище: Работодателите трябва да си партнират с училищата и други институции за професионално обучение, за да се подобри качеството и предоставянето на услуги, свързани с кариерата на младите хора, които правят важни решения за бъдещето си.
  • Насърчаване на професионалното образование: Проучването за недостиг на таланти на ManpowerGroup последователно идентифицира позиции за техници и квалифицирани търговци в толкова различни страни като Индия, САЩ и Мексико, програмите за професионално образование често са възприемани като по-ниско стъпало от академичното образование. Младите хора, особено тези, които застрашени от отпадане от училище, трябва да разберат съществуващото голямо търсене и конкурентните заплати за квалифицирани търговци.
  • Създаване на ангажираност към програми, които изграждат професионален опит за младите хора: Младите хора трябва да придобият опит, който да покаже на работодателите, че те са способни да прилагат умения за бизнес задачи. Стажовете, работата по проекти и краткосрочната временна работа са по-добри алтернативи за продължителен период на безработица.
  • Инвестиции за преодоляване на недостига на ориентирани към кариерата работни места за начинаещи: Важна стратегия за разширяване на броя на наличните работни места е разширяването на броя на създателите на нови работни места. Насърчаването на младежкото предприемачество може пряко да повлияе на младите, които започват своя бизнес, както и на техните връстници и общности.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...