Мобилно приложение облекчава плащането на сметки 1

11.10.2012 | 14:54
по статията работи: Ралица Стоянова
Услугата стартира от ноември. Тя ще позволява и да се извършва мобилно пазаруване
Мобилно приложение облекчава плащането на сметки
Снимка: Nokia

Освен многото си досегашни функции, смартфонът вече може да играе ролята и на портфейл.

Приложение, което навлиза на българския пазар през ноември, ще направи възможно разплащането на различни сметки чрез "умните телефони". То се нарича Cellum Pay и беше представено днес от ръководството на компанията за мобилни сделки и услуги "Целум България”. Чрез услугата потребителите ще могат да плащат комунални сметки, да зареждат предплатени карти на мобилните оператори и да пазаруват стоки и услуги.

Плащането на сметки ще се извършва чрез сканиране на QR код от фактурата. Това може да става както от хартиен документ, така и от електронен. Обяснението даде директорът IT операции на компанията Светослав Торбов. Зареждането на предплатени карти ще се извършва дори когато сте абонат на единия оператор, а искате да заредите карта на друг, информира iNews.bg.

Така нареченото мобилно пазаруване, което за момента е непознато на българския пазар, ще се извършва също чрез QR кодове. Това ще позволява на притежателите на смартфони да си купуват билети за концерти като сканират въпросния код от плакат на улицата например.

Приложението може да се сваля безплатно по стандартния начин от App store за iPhone и PlayStore за смартфоните под операционната система Android. При регистрация се създава така наречения mPIN, който представлява код от шест знака - букви и цифри, които самият клиент избира и знае. Този код оторизира всяко плащане.

При регистрацията се въвеждат всички данни от банковата карта без PIN кода. Тези данни обаче не се съхраняват, което предпазва от злоупотреби при евентуална кражба на телефона. Регистрацията струва SMS на съответния оператор за клиента. Плащанията са без такса.

В момента Cellum финализира договорите с 10 компании, половината от които са онлайн хипермаркети, съобщиха от ръководството на компанията. Вече имат подписани договори с Mtel и Vivacom. През ноември ще започнат да работят и с няколко банки, до месец с Helikon, а в началото на следващата година - с Praktiker.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Kiril Levterov 12.10.2012 | 21:33
Много интересно и с огромен потенциал решение!
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...