Ако наложат ембарго на петрола от Иран, другите страни износителки ще увеличат добива

11.01.2012 | 15:52
по статията работи: Елица Елефтерова
Ембаргото може да увеличи цените на петрола в момент, когато световната икономика е на ръба на рецесията
Ако наложат ембарго на петрола от Иран, другите страни износителки ще увеличат добива
Снимка: Sxc.hu
"Ако Иран бъде ударен от петролно ембарго над ядрената си политика, други големи износители ще увеличат производството си, за да запазят стабилен световния пазар". Това заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от АФП и БГНЕС.

руги държави са готови да увеличат производството си, за да се избегне ефект върху цените. Направили сме дискретни контакти в тази посока. Производители не искат да говорят за това, но са в готовност", увери министърът.Иран е третият по големина износител на петрол в света, изнасяйки около 2,4 милиона барела на ден.

Няколко западни сили настояват да бъдат наложени по-строги икономически санкции на ислямската страна, за да я принудят да се откаже от ядрената си програма, която според тях е предназначена за производство на атомни бомби. Жупе не споделя песимизма на някои депутати за евентуално ембарго върху иранския петрол.  

Китай и някои други големи потребители на енергия се противопоставят, считайки, че ембаргото би могло да намали доставките на петрол от Персийския залив и да увеличи цените на петрола в момент, когато световната икономика е на ръба на рецесията.

Жупе призна, някои европейски вносители на петрол, включително Италия и Гърция, също са нервни заради загубата на иранския износ, но заяви, че се опитва да убеди своите партньори, че съществуват и други източници на доставка.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...