21-и век ще бъде век на жените

16.01.2008 | 18:14
по статията работи: Петър Чернев
У нас се провежда форумът "HP EMEA Women’s Summit"
21-и век ще бъде век на жените

България е важен пазар за "Хюлет Пакард" (HP), най-вече заради доброто си геополитическо местоположение. Това заяви Линда Шарки, вицепрезидент "Развитие на човешките ресурси" HP Global, при откриването на първия по рода си форум “HP EMEA Women’s Summit", който се провежда в столичния хотел "Хилтън". В тридневния форум ще участват повече от 150 жени, заемащи важни ръководни постове в подразделенията на "Хюлет Пакард" в Европа, Близкия изток и Африка. Те ще имат възможност да обменят ценни идеи и опит.

"Чрез този форум се надяваме да създадем следващото поколение от жени-лидери в HP EMEA и да създадем конкретни стъпки за увеличаването на броя жени-лидери в Европа, Близкия изток и Африка," сподели Шарки.

Очаква се в близко бъдеще "Хюлет Пакард" да проведе подобна инициатива и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза Шарки. "Хюлет Пакард" е компания, известна с това, че има множество жени в редиците си - 33% от всички служители, които се наемат годишно, са от нежния пол. Ние им осигуряваме удобства, интересуваме се от проблемите им, търсим причините за евентуално неудобство, което сме им причинили, допълни Шарки.

21-и век ще бъде "век на жените". Все повече и повече жени заемат важни ръководни постове в различни компании, участват в политиката и започват да играят все по-важна роля в обществото, заяви още Шарки. Също така се наблюдава трайна тенденция в световен мащаб за изравняване на заплащанията, които получават мъжете и жените.


На снимката (отляво надясно): Линда Шарки, вицепрезидент "Развитие на човешките ресурси" HP Global и Саша Безуханова, генерален директор на HP Bulgaria


Саша Безуханова, генерален директор на HP Bulgaria, добави: "Много сме щастливи да бъдем домакин на първия форум “HP EMEA Women’s Summit” в България и да допринесем с опита на нашата страна, която е на едно от първите места в Европа по брой жени на управленски постове.”

Скорошно изследване на „Евростат” сочи, че ако съотношението между работещите мъже и жени в Европа се запази такова, каквото е в момента, то към 2035 година ще са налице 24 милиона незаети работни места, допълни Саша Безуханова. Към днешна дата страните от ЕС се опитват да се справят с този проблем. Според същото изследване ако съотношението между работещите мъже и жени стане 50 на 50, то свободните работни места ще бъдат едва 3 млн., допълни Безуханова, призовавайки работодателите да наемат повече жени на работа.


Форумът “HP EMEA Women’s Summit” цели да:
  • Разкрие ползите от половата равнопоставеност и да окуражи жените да постигат по-висока бизнес и професионална ефективност;
  • Обсъди решението на HP да разкрива възможности за управленски позиции за жени и да разясни свързаните с това планове на компанията;
  • Създаде кариерна карта с помощта на инструментите на HP за кариерно развитие;
  • Обсъди знанията и уменията, които водят до положителни решения – за самите жени и за бизнеса;
  • Разработи препоръки и дейности, както за самите жени, така и за управленския екип на HP за Европа, Близкия изток и Африка.
Форумът е част от инициативата “HP Women’s Initiative”, имаща за цел да увеличи броя жени, подходящи за постовете регионален директор и вицепрезидент, чрез организиране на HP дейности за социално отговорен бизнес и подобряване усилията на HP да привлече, наеме и задържи на работа талантливи служителки на компанията.

По време на форума HP откри наградите “HP Глобално гражданство”. Това е една нова инициатива, която има за цел да награди служителите на HP EMEA, които участват активно в социално отговорни бизнес дейности и популяризират програмите за световно гражданство в региона.

Първата награда за 2008 г. ще бъде за категорията „Доброволец”, която ще разпознае доброволческите усилия и ще мотивира повече жени-лидери да вземат участие в програмите за корпоративна социална отговорност (CSR) на HP. Всички участници в “HP EMEA Women’s Summit” могат да вземат отличието, даващо се на жени-лидери, за доброволно участие в социални или екологични проекти във или извън HP. Наградата ще бъде едноседмично посещение в центъра за дигитално общество на HP в Дихатоле, ЮАР, през м. ноември 2008 г. През 2009 г. наградите ще бъдат връчвани и за други категории.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...