Таванът на такстита влиза в сила от днес

26.05.2011 | 09:26
по статията работи:
3,50 лв. на километър е най-високата цена, за да се возиш на такси в България
Таванът на такстита влиза в сила от днес

От днес влизат в сила пределните цени на таксиметровите услуги. До този момент обаче има общини, които не са определили таван на цените - една от тях е Несебър, информира БНР.

Считано от днес шофьорите на таксита не трябва да превозват пътници на цени по-високи от опраделените. При неспазването на изизскването на Закона за автомобилните превози, глобата е 3 хиляди лева и отнемане на разрешителното за таксиметрова дейност. Санкцията се заплаща от конкретния шофьор-нарушител.

3,50 лв. на километър е най-високата цена, за да се возиш на такси в България, показа проверка на вестник  "24 часа".

На високия таван са се спрели предимно курорти както по морето, така и планински. В градовете максималните цени са близо три пъти по-ниски. В София например общинските съветници гласуваха таван от 1,30 лв. на километър дневна тарифа и 1,60 нощна.

През миналото лято такситата в големите морски курорти возеха по 5 лева на километър или пък се договаряха с клиентите за цената на пътуването, без да пускат апарата. Заради това често туристите се оплакваха от високите сметки в курортите, припомня в днешния си брой вестник "Стандарт".

Според хотелиери въпреки фиксирания таван за километър обаче проблемите с "копърките" и туристите няма да изчезнат. Много от водачите качвали чужденците след уговорка за твърда цена. Самите туристи вместо да гледат стикерите с обявените тарифи, също се пазарели за крайната цена на превоза.

Във Варна и Бургас таксита пък ще возят съответно по 1,50 лв. и 1,10 лв. Туристите ще имат възможност срещу 5 лева да получат карта за паркомясто за целия сезон. Тя ще гарантира, че колата им няма да бъде открадната, тъй като ще е снабдена с GPS чип за проследяване. В момента то работа само при паркирането на джетовете. Охраната на гостите също е гарантирана. Курортите ще плащат на частни охранителни фирми, които ще работят заедно с командированите по Черноморието полицаи.

В момента фирмите возят на почти двойно по-ниски цени и според тях няма да има увеличение с новите законови изисквания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...