Закон забранява манипулирането на финансовите пазари

06.07.2006 | 16:36
по статията работи: econ.bg
Публичните и управляващите дружества настояват за промени в новите законопроекти на ЗППЦК и в ЗСПЗФИ

Министерският съвет одобри закон, с който се забранява търговията с вътрешна информация на финансовите пазари и манипулиране на пазара на финансови инструменти. Законът подробно урежда мерките за предотвратяване на подобни злоупотреби.

За да се осигури равнопоставеност на всички участници на капиталовия пазар до информацията, която може да окаже съществено влияние върху цената на финансовите инструменти, е предвидено емитентът да разкрива своевременно всяка вътрешна информация, която пряко се отнася до него. Емитентът е длъжен да уведомява за тази информация и Комисията за финансов надзор както и регулирания пазар, на който неговите инструменти са допуснати.

Законът изисква от емитента да изготви списък на лицата, които работят за него по трудов или граждански договор и имат достъп до вътрешна информация.

Министерски съвет прие и промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, свързани основно с дейността на инвестиционните посредници. Въвежда се "единен паспорт" при публикуването на проспекти за публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулирания пазар, валидни на територията на всички държави от Европейския съюз. С други текстове се въвежда понятието финансов инструмент. То включва както ценни книжа, така и дялове на колективни инвестиционни схеми, инструменти на паричния пазар и деривативни финансови инструменти.

Режимът, свързан с дяловото участие в инвестиционен посредник над 10 процента от капитала, се изменя от разрешителен в уведомителен, съобщи Дарик Радио.

Междувременно днес се проведе публична дискусия, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ). Двете организации настояват за съществени корекции и прецизиране на новите законопроекти в Закона за изменение и допълнение на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗИДЗППКЦ) и Закон срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ), заявиха техните председатели Васил Велев и Даниела Пеева. Към тях се присъедини и Българската Асоциация на Управляващите дружества /БАУД/, която беше представена от г-жа Маруся Русева – Главен секретар. Трите организации виждат доста проблеми, ако двата законопроекта се приемат в този си вид.

Даниела Пеева, Председател на УС на АДВИБ заяви, че като организация на директори за връзки с инвеститорите на дружества с ясни корпоративни цели Асоциацията е отговорна за създаването на нормативна уредба, адекватна  на обществената зрялост и нужди на капиталовия пазар и затова настояват не за буквален и рестриктивен превод на европейските директиви, а за съобразяването на приложимите в страните с развити капиталови пазари страни разпоредби с положението в България. Голям проблем на новия ЗПЗФИ е неточно възпроизвеждане на съответните текстове на Директива 2003/6/ЕС, поради което редакцията на голяма част от текстовете следва да се прецизира. Въведени са и много на брой неясни и недифинирани понятия, както и такива, които вече ЗППЦК е установил, но по друг начин.

До 2007 година трябва да транспонираме голям обем директиви, за които други държави отделят по няколко години. Това естествено води до влошаване на качеството на законите. Но все пак те трябва да се създават така, че да помагат на развитието на капиталовия пазар, а не да влошават бизнес-средата, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

АИКБ и АДВИБ ще излязат с писмено становище до КФН още на 07 юли 2006 г., независимо че двата законопроекта вече са разгледани на заседание на Министерския съвет днес

В дискусията взеха участие представители на инвестиционната общност – публични компании, управляващи дружества, инвестиционни посредници и представители на надзорните органи - Евгени Жишев Директор на Дирекция "Процесуално представителство и пазарни анализи" на Комисия за финансов надзор Иван Такев, Директор на Дирекция "Търговия, надзор и пазарна информация"на Българска фондова борса (БФБ), Симеон Семов Директор на Дирекция "Правна" на БФБ.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...