Расте броят на предприятията със спряно производство

07.01.2009 | 17:30
по статията работи: Апостол Апостолов
МОСВ няма да санкционира големите горивни инсталации, които заменят газта с алтернативно гориво
Расте броят на предприятията със спряно производство

Производството в "Монтюпе" е спряно заради газовата криза. Работниците са разпуснати в принудителен отпуск. Към момента френският завод за авточасти в Русе не получава никакво количество газ и не разполага с възможност за използване на алтернативни енергоизточници, съобщи началникът на отдел "Човешки ресурси" Ивелин Димитров. От компанията очакват големи загуби тъй като срокове за изпълнение на някои поръчки наближават, съобщи Дарик радио. За разлика от България, Франция разполага с резерви и заводът на фирмата там продължава да работи, заяви Димитров. Той изрази надежда, че от "Дунавгаз" ще пуснат необходимото минимално количество газ, за да се предпази оборудването от евентуални проблеми.

Газопреносното дружество осигурява синьото гориво и за пивоварна "Болярка ВТ". 250 работници принудително ще излязат в отпуск поне за седмица. Производството е прекратено вчера на обяд. С газьол ще се поддържат само инсталациите. Производството ще бъде възобновено, когато технологично се пренастроим за работа с мазут, каза изпълнителния директор на дружеството Антон Ненов.

"Болярка ВТ" спира временно производството на предлаганите на пазара продуктови серии с пет търговски марки.

Още няколко български компании спират или намаляват производството си заради липсата на природен газ, съобщи "Дневник". По информация на БТА в Монтана това са заводът за акумулатори "Монбат", машиностроителният "Балкан", млекопреработвателното предприятие "Лактис", заводът за тухли "Стройкерамика", месопреработвателя "Месоцентрала", както и единственият български производител на фитинги за водопроводи "Берг Монтана фитинги".

Доставчикът "Монтанагаз" е намалил с 50 на сто подаваните количества към промишлените потребители. Директорът на компанията Благой Каменов вече е разговарял с ръководствата на предприятията, като се е обърнал към тях с молба да ограничат до минимум използваното синьо гориво, съобщава БТА. Компаниите, които имат възможност, вече са преминали към алтернативни горива като мазут и нафта. Според Каменов фирмите вече търпят загуби, защото не изпълняват поръчки. Подаването на газ за училища, болници, детски градини и битови абонати в Монтана не е ограничено до момента.

Общо 300 души от  от предприятието за производство на метални конструкции "Колхида метал" в Перник ще излязат в принудителен отпуск от утре. Това е съобщил пред БТА управителят на компанията Евгени Петров. Предприятието е сред малките потребители на газ, но цялото му производство е свързано със синьото гориво и няма възможност за алтернатива.

От "Колхида метал" са изпратили писмо до Министерство на икономиката и енергетиката с искане да бъде осигурено минимално количество, за да не се стигне до замръзване и спиране на предприятието. Според Евгени Петров при спиране на производството клиентите на дружеството ще предявят съдебни искове за пропуснати ползи.

Инсталациите в "Неохим" АД - Димитровград са обезопасени , въпреки изненадващото и внезапно намаляване на доставките на
природен газ и няма опасност за населението, съобщиха от дружеството. В момента подаваните количества синьо гориво към торовия завод "Неохим" са на санитарния минимум. Димитровградският завод предприе вчера спиране на производствените си мощности в авариен порядък заради прекратената доставка на природен газ. Всички работници и служители са на работните си места.

Заводът за преработка на царевица в Разград, собственост на белгийската групировка "Амилум" спря работа. Предприятието, което  е с непрекъснат режим на производство няма инсталации, годни за алтернативни на газа горива, съобщи днес  изпълнителният директор Светлозар Караджов. След като вчера притокът на газ за Разград бе спрян напълно, фирмата е включила резервна мощност, която работи на газьол. Тя обаче има капацитет да поддържа единствено  поточните линии ненатоварени.

Заводът, чийто контрагенти  са водещи  световни компании има складови запаси за два -три дни. Ако  проблемът с доставките на синьо гориво не се разрешат до края на  седмицата ,дружеството ще започне да трупа загуби,казаха от управата му.

Предприятието на групировката "Амилум" в Разград е първата българска компания приватизирана от стратегически инвеститор  през 1993 година. Откакто  стартира бизнеса  си у нас, фирмата за втори път спира производството си. Поточните линии бяха изключени за няколко месеца и в началото на 1997 година заради инфлационната криза. В момента и други заводи на Стария континент, собственост на компанията,  са изправени пред трудности заради ограничено подаване на газ, собщи директорът Караджов. Не работят с пълен капацитет фабриките на "Амилум" в Унгария и Словакия, но единствено в българското  подразделение  производството е изцяло преустановено.

Хлебозавод "Славянка
" в Горна Оряховица спря производство, съобщиха зa БTA от общинската администрация в града. По данни на регионалната асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите останалите хлебозаводи в района, които ползват основно електрическа енергия, увеличават производството, за да бъдат осигурени достатъчни количества хляб за населението в област Велико Търново.

Напълно или частично са спрели производство и големите производители на сладкарски изделия в региона - "Лачита", "Престиж" и "Кармела". При създалата се ситуация фирмите могат да издържат 2-3 дни. Ако не се стигне до разрешаване на газовата криза хлебопроизводителите обмислят увеличение на цените с 5 до 10 процента.

Стъкларският завод "Дружба" в Пловдив премина на алтернативно гориво заради острия недостиг на газ в страната, съобщиха от ръководството на завода. Предприятието е с непрекъснат производствен цикъл и не може да си позволи да спре работа. Затова вече използва дизелово гориво.

Подаването на газ към "Стомана" - Перник е намаляло с 60-70 на сто , съобщи Константин Стаменов - директор на дирекция "Производство и планиране" в металургичното дружество. До вчера предприятието ползваше минимално количество - 3500 куб. м/час. За да овладеем ситуацията, правим икономии, изключваме съоръжения, минимизирали сме всички подгрявания, каза Стаменов.

"В бургаския завод "Промет" изцяло е спряла дейността. Всеки момент ще спрат в Гара Искър и "Стомана индъстри". Ограничен е в максимална степен КЦМ в Пловдив, но там ще се получи вероятно някаква глътка въздух от това, че са запазени възможностите да се ползва алтернативно гориво. В „Кремиковци" потреблението на газ е ограничено до последния минимум”, каза синдикалният лидер.

Въпрос на дни е пълното спиране на производството в повечето металургични предприятия у нас, тъй като те са зависими от доставките на газ. Това заяви Васил Яначков от федерация „Металици” към КНСБ по повод спряната вчера доставка на газ от Русия. Около 80 процента от производствените мощности на металургичните заводи работят под санитарния минимум, обясни Яначков, цитиран от Дарик радио. Според Яначков преминаването на заводите, използващи газ, към алтернативно гориво е трудно и изисква огромни инвестиции. По думите му, ако газовият конфликт не бъде решен и се стигне до спиране на производства, ще бъдат съкращавани работници, което ще предизвика социално напрежение.

Междувременно стана ясно, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няма да санкционира големите горивни инсталации, които заменят газта с алтернативно гориво, което е по-замърсяващо, съобщи зам.-министърът на екология Атанас Костадинов. Той уточни, че чл. 20 от Наредба 10 към прилагането на Закона за чистотата на атмосферния въздух предвижда използването на алтернативни горива при извънредни ситуации. При доказана необходимост това може да продължи, колкото е нужно, уточни Костадинов.

МОСВ вече е изпратило запитване към 11-те топлофикации в София, Пловдив, Варна, Бургас , Плевен, Шумен и Велико Търново, за да уточни дали и кога газта ще бъде заменен с мазут.

"Операторите не бива да се притесняват от санкции, но са длъжни да ни уведомят за промяната в режима на работата си," заяви зам.-министърът. По същия начин и България трябва да уведоми Европейската комисия за настъпилата промяна. Правителството вече подготвя официално съобщение за това до Брюксел.

"Не очаквам общият атмосферен фон да бъде значително променен след преминаването към мазут, защото най-големите замърсявания със серен диоксид в момента се дължат на работата на комплекса "Марица - Изток", заяви Костадинов.

Ако все пак измерванията покажат значително превишаване на вредните вещества в атмосферата над допустимите норми, регионалните екоинспекции ще дадат предписания за използване на мазут с по-ниско съдържание на сяра.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...