Фабриката за злато в Кърджали незаконна

29.09.2008 | 08:08
по статията работи: Апостол Апостолов
ДНСК издаде заповед за демонтаж на инсталацията в "Горубсо"
Фабриката за злато в Кърджали незаконна

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК ) издаде заповед за демонтиране на фабриката за добив на злато на кюлчета по цианидна технология. Тя беше изградена без всякакви разрешителни на територията на площадката на минно-обогатителния завод „Горубсо" в идеалния център на Кърджали , съобщи в. "Монитор". Инвестицията на дружеството е в размер на около 10 милиона лева. На 24 септември т.г. изтече крайният срок за обжалване на заповедта на ДНСК пред Върховния административен съд. Заповедта е издадена на 11 юли 2008 г. и е връчена на изпълнителния директор инж. Живка Ковачева на 10 септември т.г.

Две седмици след връчването на документа трябваше да започне доброволното му изпълнение. Ако то не се случи, ДНСК би следвало да пристъпи към принудително демонтиране на съоръженията.

Според Ковачева обаче фабриката е напълно законна. Тя отказва да отговори дали обжалва заповедта на ДНСК пред ВАС.

Строителството на златодобивната инсталация започна още в средата на 2006 г. без ОВОС и без обществени обсъждания. Кърджали разбра за опасния сюрприз от предаване по телевизията, както и от публикации в печата. Градът настръхна от новината за цианидна технология, още повече че заводът е на 100-200 метра от жилищни блокове, детска градина и парк за отдих с детски площадки.

В средата на март 2007 г. „Горубсо" се пробва да узакони фабриката със заблудата, че новият строеж бил всъщност реконструкция на стари съоръжения. Това беше написано в заявлението, внесено в МОСВ, с което се искаше издаване на разрешение за работа с опасни материали на съществуващо производство.

Кметът Хасан Азис свика обществено обсъждане по проблема. Впоследствие общината излезе с категоричното становище пред екоминистерството на „Горубсо" да не се разреши работата с цианидите. Азис препоръча да се спази законовият ред - фирмата да внесе инвестиционно предложение в МОСВ и в общината за новата инсталация, да се изготви доклад за ОВОС и едва тогава да се стартират проектирането, кандидатстването за строително разрешение, както и евентуалното изграждане.

Шефката Ковачева все пак внесе предложението си през август м.г. Последва становище на кметството фабриката да се изнесе извън града. В края на м.г. докладът за ОВОС беше внесен в МОСВ и неколкократно връщан, но все още няма окончателно становище от екоминистерството за него.

Междувременно жителите на града продължават да дишат през широко отворените си прозорци съдържанието на складираните в завода големи количества натриев цианид, ксантогенати и други вещества, необходими за работата на фирмата. Освен това там се складират и тонове опасни химикали на 10-ина металургични и минни предприятия от страната. В складовете му всеки месец пристигат по 40 тона цианид, 60 тона ксантогенати, 50 тона син камък. Така на практика, в центъра на Кърджали действа депо за опасни отрови. В раздела "Опасни вещества" в доклада на дружеството е записано, че средномесечно то разходва 12 тона натриев цианид, 3 тона цинков сулфат, 15 тона меден сулфат, натриев бисулфит 22 тона и т.н. Ковачева е категорична, че денонощната охрана на взривоопасните вещества е гарант за сигурността на Кърджали.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...