"Катрина" остави 80% от Ню Орлиънс под водата

31.08.2005 | 11:03
по статията работи: econ.bg
Нивото на водата в Ню Орлеанс достига на места до седем метра

 

Нивото на водата в Ню Орлеанс достига на места до седем метра, съобщи кметът на града Рей Нагин.

"80% от територията на Ню Орлеанс се намира под водата, която достига на някои места до 7 м. Доставянето на спасителни средства в града е затруднено, защото 10 км мост, съединяващ Ню Орлеанс с източната част на щата, е частично разрушен", каза той. Водата продължава да наводнява централната част на града. Във вторник вечерта местно време водата в повечето наводнени райони вече е достигала три-четири метра. Централната болница на града Черити Хоспитъл е евакуирана. Започнала е и евакуацията на болницата на Туланския университет. В тази операция участват военни подразделения. В града няма питейна вода. Губернаторът на щата Луизиана Кетлин Бланко заяви, че не е възможно да каже кога ще бъде възстановено електро- и водоснабдяването.

По-рано телевизия CBS предаде, че опитът да бъде отстранен пробивът на дигата на 17 улица чрез запълването й с 1,5 т. чували с пясък е несполучлив. Властите очакваха в близките часове нивото на водата в цялата източна част на Ню Орлеанс да се повиши до 3 м.

Същевременно спасителните екипи подготвяха евакуацията на няколко хиляди души, които са се скрили от урагана "Катрин" на спортния стадион в Ню Орлеанс и на други места. Губернаторът на Луизиана Кетлин Бланко заяви, че че на стадиона "Супердум" е изключено електричеството, много е горещо и натам се насочва водната стихия, което ще затрудни доставянето на продоволствия. На жителите на града ще бъде разрешено за кратко да се върнат по домовете си, за да видят състоянието на имотите си и да си вземат най-необходимите вещи, обявиха властите. След това те отново ще трябва да напуснат града и най-вероятно ще им бъде разрешено да се върнат отново след месец.

Информирани източници от Вашингтон съобщиха, че в края на седмицата пострадалите райони ще бъдат посетени от президента Джордж Буш. Самият той прекрати почивката си в ранчото край Кроуфорд, щата Тексас и реши да се върне във Вашингтон, за да оглави лично координационната работа на правителството на САЩ за преодоляване на последствията от урагана. Това стана, след като вчера Майкъл Браун, отговарящ за извънредните ситуации, му е докладвал за мащабите на разрушенията в щатите Луизиана, Алабама и Мисисипи. В състава на междуведомствената комисия ще бъдат включени представители на Пентагона, министерствата на вътрешните работи, енергетиката, здравеопазването и федералната агенция за опазване на околната среда. Стихията не е пощадила и крайбрежния град Билокси, щата Мисури.

Стотици граждани най-вероятно са загинали, след като са попаднали в капан в своите домове, когато 9-метрова вълна е връхлетяла града. Останалите живи граждани на Ню Орлеанс бяха евакуирани с вертолети от покривите на домовете им. Властите съобщиха, че е възможно стотици граждани да са загинали от урагана "Катрин", който наводни града. Икономическите загуби, причинени от урагана, са може би най-големите в американската история, прогнозират специалистите.

"Опустошенията са по-големи отколкото бяха нашите най-лоши предвиждания", заяви губернаторът на Луизиана Кетлин Бланко на пресконференция. "Ние сме напълно съкрушени", добави тя. Това заявление Бланко направи, след като бе повредена защитната дига на Ню Орлеънс, което позволи на езерото "Понтчатрайн" да наводни града.

Същевременно в пострадалия град възникна и друг сериозен проблем – телевизия CNN предаде за много регистрирани случаи на кражби. Стотици хора в района на улица Канал-стрийт, намираща се до прочутия "френски квартал", разбиват стъклата на магазините и изнасят храни, медикаменти, дрехи и електроника. Такива случаи се наблюдават из целия град, допълни продуцентът на телевизията Джим Спелман. На някои места военните се опитват да попречат на мародерите. Много от крадците са принудени да вършат това, защото са без дом и нямат храна, смята Спелман. /Източник: БГНЕС

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...