Бул. "Джеймс Баучер" вече се изписва правилно

21.07.2008 | 14:45
по статията работи: econ.bg
До момента са постъпили 26 снимки на грешни надписи и табели по проекта "Разбираема България"
Бул. "Джеймс Баучер" вече се изписва правилно

Двуезичната табела, поставена на бул. "Джейс Баучер" в София, (снимка 1)вече е вярно написана  според правилата за транслитерация на българските собствени имена. Снимката на грешния надпис беше изпратена до Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) в началото на юли тази година по повод инициативата за създаване на каталог на грешни табели, съобщиха от Министерството.



Снимка1

От снимка 2 се вижда, че до момента изписването на името на латиница не е било съобразено с правилата за транслитерация. Било е написано Dzheyms Bauchar, а правилното е James Bourchier. Тук важи особеността, че, когато става въпрос за собствени име от чужд произход, на латиница то се изписва по начина, по който е утвърдено в съответната страна. В случая става въпрос за булевард, кръстен на името на британския журналист Джеймс Дейвид Баучер. На латиница това име трябва да се изпише не автоматично по българската система за транслитерация, а както е в оригинал – James Bourchier.



снимка 2

Министерството незабавно се обърна към Столична община с предписание за необходимата корекция. В писмото министър Василев припомни, че през септември миналата година беше подписан Меморандум между общината, МДААР и Института по български език (ИБЕ) към БАН, с който Столична община се ангажира да спазва правилата за транслитерация на българските собствени имена на латиница при поставянето на новите указателни табели в София.

Инициативата на МДААР за създаване на каталог на грешни табели, карти и други надписи на латиница беше обявена на 20 май 2008 г. във връзка с популяризиране на проекта "Разбираема България" и правилата за транслитерация.

Всеки, който види грешна табела, надпис в интернет и пр., може да изпрати снимката с описание къде е направена на електронния адрес razbiraema@mdaar.government.bg. Всички получени „лоши примери” се публикуват в специално създадена рубрика на сайта на МДAAR  - https://www.mdaar.government.bg/getbg.php ).

До момента са постъпили 26 снимки на грешни надписи и табели. За всяка от тях има информация кога е изпратена, къде е направена и как всъщност е вярното изписване. За всички тези сигнали министър Василев изпрати писма до институциите и организациите, отговорни за поставянето на съответните надписи. В писмата е представена информация за проекта „Разбираема България” и предписание как да бъдат коригирани изписванията.

МДААР следи за изпълнението на тези предписания и ще информира медиите и обществеността за развитието по сигналите.

Проектът „Разбираема България” на МДААР и Института за български език при БАН беше създаден през 2006 г. с цел да бъде премахнат хаосът в изписването с латински букви на българските населени места, географски и културно-исторически обекти.

По проекта бяха установени ясни и твърди правила за транслитерация на българските собствени имена на латиница и още през 2006 г. с приемането на поредица нормативни актове разработените общи правила станаха задължителни за всички физически и юридически лица.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...