В Несебър започва изграждането на нова пречиствателна станция

06.05.2007 | 18:44
по статията работи: econ.bg
Новото съоръжение ще има капацитет за обслужване на близо 200 000 души

Община Несебър ще изгради нова пречиствателна станция по най-високите европейски стандарти, с осигурено пълно финансиране от Европейския съюз, съобщи председателят на Общински съвет-Несебър Димитър Янков. Новото съоръжение - пречиствателна станция за отпадни води /ПСВО/ - Слънчев бряг ще има капацитет за обслужване на близо 200 000 души. За пълното финансиране на проекта са осигурени от Министерството на околната среда и водите 15 млн.евро от екофондове на Европейския съюз. Община Несебър участва с терена и идейния проект за пречиствателната станция.

"Новата пречиствателна станция е крайно необходима за община Несебър и затова сроковете за изграждането й ще бъдат ускорени с активното съдействие на цялото ръководство на общината", допълни Димитър Янков. По негова инициатива и с активното участие на несебърския кмет инж. Магдалена Мандулева беше проведена през почивните дни работна среща на ръководството на общината с експертен екип начело с инж. Тома Томов от дружество "Мрежи и съоръжения" към "Водканал  проект" - София, избран със съответната конкурсна процедура за изпълнител на идейния проект.

На срещата в оперативен порядък беше взето решение срокът за изпълнение на идейния проект за новата пречиствателна станция да бъде фиксиран до края на месец юни тази година. Това е втората по ред работна среща на този състав, след проведена такава и през почивните дни около 1 май.

Изграждането на новата пречиствателна станция е задвижено спешно от община Несебър за да бъдат усвоени средствата от ЕС, след като извършената вътрешна проверка в общинската администрация на Несебър е установила, че бившият кмет Николай Трифонов в продължение на няколко години не е предприел нужните действия в изпълнение на решението на Общинския съвет за изграждането на такава пречиствателна станция като крайно необходим и приоритетен инфраструктурен проект.

Според това решение на Общинския съвет, за новата пречиствателна станция е отреден терен в промишлената зона на Несебър. Новото съоръжение ще пречиства по съвременни европейски технологии отпадните води и на най-големия български курорт Слънчев бряг.

Председателят на Общинския съвет  Димитър Янков информира още, че вече е даден ускорен ход и на проекта за  доразширяване на сегашната  пречиствателна станция ПОСВ-Равда-Ахелой, като по този начин ще бъдат обезпечени и съставните селища на Община Несебър-Кошарица,Гильовци,Тънково и Оризаре.

"С предприетите спешни действия за изграждането на нови пречиствателни съоръжения успяхме да задвижим един от основните инфраструктурни проблеми в общината, "затлачен" при кметуването на Николай Трифонов"- коментира Димитър Янков. /Радио "Милена"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...