Парламентът на Кипър гласува окончателно бюджета за 2012 година

16.12.2011 | 12:59
по статията работи:
Кипър не можа да се вмести в определения от Европейската комисия срок за приемане на държавния бюджет за 2012 година
Парламентът на Кипър гласува окончателно бюджета за 2012 година

Парламентът на Кипър гласува окончателно бюджета за 2012 година. Приемането на бюджета премина под заплахата за санкция от Европейската комисия и масови протести и стачки на работещите в публичния сектор, което е рядкост за Кипър.

Кипър не можа да се вмести в определения от Европейската комисия срок за приемане на държавния бюджет за 2012 година, включващ строги мерки за финансова стабилизация на страната. Това трябваше да стане до края на вчерашния ден, но сесията за заключителния дебат и гласуването бе отложена за днес.

Председателят на Камарата на представителите Янакис Омиру отрече, че причина за промяната в графика е 12-часовата стачка на работещите в публичния сектор, която обхвана вчера страната, информира БНР.

Целта е по-добра подготовка за гласуването днес, за да се вземат предвид всички направени вчера от опозицията предложения за допълнително съкращаване на разходите с над 250 милиона евро. Сред тях е и 8-процентно орязване на оперативните разходи на правителството за сметка на заплащането на извънреден труд и закупуване на нови коли.

Парламентът обсъжда проектобюджета и с технически трудности, без микрофони, тъй като служителите му също се включиха в стачката. Омиру обаче заяви, че демократичните институции не могат да бъдат държани като заложници на стачни действия и че днес парламентът ще завърши своята работа по бюджета.

В новия бюджет са включени мерки за съкращаване на разходите и увеличаване на приходите, като целта е догодина бюджетният дефицит на Кипър да падне до 2.4% от сегашните 6%.

Тридневното обсъждане на бюджета бе съпроводено с протести и стачки на държавните служители срещу мерките, насочени срещу доходите им. Заплатите им се замразяват за 2 години и се премахват някои допълнителни заплащания, съкращават се и семейни надбавки и помощи за ученици и студенти.

В 12-часовата стачка в публичния сектор вчера са участвали около 16 000 души от близо 72 000 държавни служители в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...