Пълна забрана за пушене на закрито от 1 юни 2012 г.

14.12.2011 | 16:20
по статията работи:
БХРА счита, че с тази мярка правителството си вкарва автогол
Пълна забрана за пушене на закрито от 1 юни 2012 г.

Правителството предлага промени в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата.

Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детските ясли и градини, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития.

Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето. Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови и белодробни, коментират от кабинета. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия например, влияят зле на репродуктивната система.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

Към момента в 15 държави от Европейския съюз пушенето на закрити обществени места е забранено. В Ирландия, Великобритания, Гърция, Испания и Унгария вече има тотална забрана за цигари в барове и ресторанти. А в Италия, Швеция, Малта, Латвия, Финландия, Словения, Франция, Холандия, Кипър и Полша се пуши в специални затворени помещения.

България е на първо място в ЕС по пушачи сред децата на 15 г. Това важи за 35% от момчетата и за 28% от момичетата на тази възраст. А нашенците се нареждат на второ място по палещи всеки ден цигари след гърците, посочва вестник "Труд".

Страната ни е подписала рамковата конвенция за борба с тютюнопушенето и също трябва да въведе ограничението. "Това е гаранция за по-добро здраве и за по-малко разходи", коментира д-р Константинов пред БНТ във вторник. А на въпрос дали кабинетът ще подкрепи промените, той отвърна: "В интерес на истината не съм видял съпротива на ниво министри и особено от тези колеги, чиито сектори потенциално биха били засегнати икономически. Даже обратното".

Според министъра парите, които се дават за заболявания, временна или трайна нетрудоспособност, многократно надвишават средствата, които се получават от данъци и такси. По тази причина въвеждането на забраната била икономически изгодна.

Фалити на заведения и сериозен удар върху бизнеса прогнозира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, ако стане факт одобрената днес от правителството пълна забрана за пушене на закрити обществени места. Засега протести не се планирали, въпреки настроенията на собственици на хотели и ресторанти в страната, предаде Дарик радио.

Рагин посочи, че бизнесът е бил склонен забраната да се въведе у нас от 2013 г., макар европейските директиви да са дали за краен срок 2015-та. По думите му 30 процента от заведенията в Гърция и Испания са затворили след въвеждането на забраните за пушене в тези страни, но в Гърция вече е допуснато изключение по този въпрос заради кризата. Благой Рагин постави и въпроса за това кой ще плати на собствениците на заведения, които преди две години са инвестирали сериозни суми, за да реконструират обектите си и да инсталират модерна вентилация.

„Това на футболен език се казва „автогол", но има и една руска поговорка „Поживем - увидим!", каза Рагин. Нашият бизнес няма да може да понесе тази тежест, защото ние работим вече две години на себестойност, а пазарът се е свил", добави той. Председателят на БХРА посочи, че браншът разчита на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Той защити интересите им и при предишните промени в Закона за здравето, когато въвеждането на пълната забрана за пушене на закрито беше отложена.

Благой Рагин обясни, че поддържа връзки с колегите си в Гърция и Италия, където са затворили около 30% от заведенията след забраната за пушене в тях. "В Гърция това мероприятие се провали и който плати 20 хиляди евро може да пуска клиенти-пушачи, в Италия и Испания почти не се спазва. Това е като антикризисна мярка, падат правителства - кой ти гледа сега дали пушиш или не пушиш?!?", коментира още Рагин.

По думите му само преди две години колегите му са теглили сериозни кредити, за да направят заведенията си така, че да отговарят на санитарните изисквания - модерна вентилация и преградни стени. "Всеки заложи апартаменти, къщи и сега се чувстват измамени, казват кой ще плати тази цена, така че сега фалитът е неизбежен. На трудовата борса ще излязат куп колеги, а пък колко банки няма да могат да си съберат лошите кредити един господ знае", коментира още Рагин.

 

---------------------

С проекта за промени в Закона за здравето се въвеждат и мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца. Напитките ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения. Напитките няма да могат да се предлагат още на спортни прояви и обществени мероприятия за ученици. Освен това ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите. Енергийни напитки са безалкохолни с високо съдържание на кофеин (над 150 mg/1), имат стимулиращ ефект и съдържат поне една от изброените съставки: таурин, витамини и други субстанции с хранителен или физиологичен ефект като глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба) и др.

Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК), те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести. Причината е, че няма достатъчно детски експертни комисии. С промяната ще се облекчи редът за освидетелстване на децата, съобщи правитествената пресслужба.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...