Ситуацията в Иран отново оскъпи цената на черното злато

05.12.2011 | 09:59
по статията работи:
През последната година цената на лекия суров петрол се покачи с 14%
Ситуацията в Иран отново оскъпи цената на черното злато

Автор: Ивайло Ачев   ivailo.achev@3bay.bg   )

Напрежението в Иран отново повлия в цената на черното злато, която продължава да върви нагоре, пише Bloomberg. Поскъпване е определяща дума за пазара на петрола в началото на тази седмица. 

В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк контрактите за януари поскъпнаха със 77 цента до 101,73 долара за барел. В азиатската сесия суровината се търгуваше за 101,46 долара за барел, съобщава iNews.bg.

През последната година лекия суров петрол поскъпна с 14%. Заради възможността да се наложат санкции върху износа на ирански петрол пазарите в момента много внимателно следят ситуацията.

Засега големите западни икономики не стигат чак до такива мерки, но все пак тази вероятност съществува. Интересен момент на пазара е, че хедж фондовете спряха да залагат за дългосрочно поскъпване.

Всъщност в момента ситуацията е такава, че дългите позиции, които означават прогноза за поскъпване в дългосрочен аспект, са намалени до ниво, невиждано от август насам.

В Лондон цената на сорта  Brent се повиши с 57 цента до 110,51 долара за барел. Разликата в цената с лекия суров петрол е 9,05 долара.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...