Турция налага още по-големи санкции на Сирия от тези на Арабската лига

28.11.2011 | 14:15
по статията работи:
Протести в Сирия срещу мерките на Арабската в лига
Турция налага още по-големи санкции на Сирия от тези на Арабската лига

Турция се готви да обяви икономически и финансови мерки, които ще наложи на Сирия. Ограниченията от Анкара ще са в допълнение на тези, одобрени от Арабската лига, съобщава електронното издание Hürriyet Daily News, цитирано от БТА.

Според дипломати турското правителство изготвя пакет с "паралелни и допълнителни" санкции срещу Дамаск, които се очаква да бъдат съобщени през следващите дни.

"Очевидно е, че мерките, които ще предприемем спрямо Сирия, ще бъдат от национален характер. Напълно подкрепяме обаче санкциите, обявени от Арабската лига," каза представител на Министерството на външните работи. "Но като съседна страна, която има граница от 900 километра с тази държава, нашите мерки може да се различават от тези на Арабската лига по размер и време", добави той.

Сред санкциите, които Турция ще приложи спрямо сирийския режим, са спиране на продажбата на електричество и прекъсване на всички съвместни проекти и инвестиции. Освен това ще бъдат прекратени полетите към и от Сирия и замразени авоарите на висши сирийски представители в Турция. Анкара ще спре финансовото си сътрудничество със сирийската централна банка и други институции.

Според френския външен министър Ален Жупе дните на сирийския режим са преброени, след като Арабската лига реши да му наложи санкции. "За жалост нещата напредват бавно. Но те все пак напредват, след като Арабската лига, която има значителна тежест, реши да наложи редица санкции, които ще изолират още повече сирийския режим. Дните му (на режима - бел.ред.) са преброени, това е абсолютно очевидно, сега той е напълно изолиран", заяви Жупе, цитиран от Франс прес.

Вчера Арабската лига прие строги икономически санкции срещу режима на президента Башар Асад. Решението трябва да принуди управляващите да сложат край на продължаващите повече от осем месеца кървави репресии. Жупе също така се надява идеята за хуманитарни коридори да не е напълно изключена, защото според него тя е необходимост. Той добави, че не му е известно ООН да е отхвърлила тази идея: "Това е молба на Сирийския национален съвет, не е моя идея".

Същевременно представител на сирийското правителство заяви, че наложените вчера санкции на Дамаск ще навредят както на режима, така и на сирийския народ и на повечето арабски държави. Той определи наказателните мерки като политически мотивирани, предаде ДПА. "Тези решения са болезнени и достойни за съжаление. Ще се опитаме да ги превъзмогнем с възможно най-малки загуби", отбеляза цитираният източник.

Днес десетки хиляди демонстранти се събраха в столицата Дамаск в защита на правителството, за да осъдят наложените вчера от Арабската лига санкции. Масови протести освен в столицата на Сифия има и в Алепо, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Стотици хиляди хора се събраха на площад "Сабаа бахрат” в центъра на сирийската столица и на площад "Садала ал Джабри” в Алепо, за да изразят несъгласието си с "незаконното” решение на Лигата, което е взето в "ущърб на интересите на сирийския народ”. Провеждат се протести и в други градове на страната.

Приетите вчера наказателни мерки включват прекратяване на трансакциите с централната банка на Сирия и на арабските инвестиции в страната. Санкциите съдържат още забрана за пътувания на сирийски официални лица и замразяване на авоари, свързани с правителството на президента Башар ал Асад. Прекратяване на търговските връзки с изключение на доставките на стратегически стоки също присъстват сред предложенията.

Ливан обаче няма да приложи наложените от Арабската лига санкции срещу Сирия, защото не е съгласен с тях. Държавата смята, че те може да навредят на страната. Това заяви днес ливанският външен министър Аднан Мансур, цитиран от Reuters. "Ние не сме съгласни с тези санкции и няма да се съобразим с тях", каза Мансур.

Междувременно десетки хиляди привърженици на прозападната ливанска опозиция протестираха вчера в Триполи. Ливанският град е известен като бастион на сунитите в северната част на страната. Протестиращите се обявяват срещу сирийския режим и неговия шиитски ливански съюзник Хизбула, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Организирана от "Движение за бъдещето" на Саад Харири, демонстрацията се състоя в обстановка на растящо напрежение около международния трибунал. Той е натоварен със задачата да съди отговорните за убийството на бившия премиер Рафик Харири. "В началото подкрепяхме шейх Саад в името на свободата на Ливан, но сега го подкрепяме и в името на свободата на Сирия. Той трябва да освободи страната от оръжията на Хизбула и от режима на сирийския президент Башар Асад", заяви 27-годишен участник в демонстрацията. "Тук сме да заявим, че сме против наложеното от Хизбула правителство", каза 40-годишен банков служител.

Демонстрантите развяваха знамената на Ливан и на партията си и издигаха портрети на Саад Харири и баща му Рафик, убит при атентат през 2005 г. Депутатът Маруан Хамаде, близък на Харири, призова Арабската лига да затегне хватката около "убиеца от Дамаск". Вчера организацията наложи на Сирия тежки икономически санкции, за да спре кървавите репресии в страната. Според Хамаде краят на режима в Дамаск ще е сходен с този на Муамар Кадафи, Зин ал Абидин бен Али, Хосни Мубарак и Али Абдула Салех.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...